Youth Innovation Center

Youth Innovation Center je autorski program organizacije „Nauči me“ za mlade o inovacijama, bavljenju aktivizmom i pokretanju biznisa koji je do sada pomogao dvema generacijama mladih da spoznaju svoja interesovanja i afinitete, postanu svesni potencijala svog znanja i kreiraju rešenja za potrebe i probleme ljudi u svojim lokalnim zajednicama – da nauče #KakoSeMenjaSvet!

Kako je sve počelo?

Prvi ciklus Youth Inovation Center programa održao se od novembra 2018. do maja 2019. godine, za srednjoškolce i studente iz Niša u prostorijama nekadašnjeg Unbox haba, pod pokroviteljstvom ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste banke (i njihovog Superste programa) i Vojvođanske banke. Polaznici su imali prilike da otkriju čime žele da se bave minimum dva sata dnevno, kao i da steknu znanja, veštine i poznanstva potrebna za realizaciju takve želje kroz Youth Innovation Center program organizacije „Nauči me“.

Tokom šestomesečnog programa, 28 učesnika je kroz radionice, brainstorming sesije, edukativne posete i individualan rad sa mentorima naučilo osnove stvaranja i realizacije ideje koja će promeniti svet! Od osmišljavanja ideje koja na kreativan način rešava neki društveni problem u Nišu, preko logistike i marketinga potrebnih da se ta ideja „lansira“, zajednice i tima koji su neophodni kako bi ideja opstala, forme u kojoj bi se mogla realizovati (bilo to učenička kompanija, projekat ili nevladina organizacija), pa sve do načina prezentovanja ideje i pronalaska izvora finansiranja, kroz ovaj proces su učesnike vodili mentori, eksperti u navedenim oblastima.

Bilo da želimo da se bavimo biznisom, inovacijama ili društvenim aktivizmom, svi želimo da radimo ono što volimo, uživamo u svom radu i da na ovom svetu ostavimo trag. Prvi korak ka ostvarenju te želje jeste pronalaženje nečega što nam je dovoljno važno da na tome potrošimo barem dva sata svakog dana!

Organizatori i polaznici prve generacije YIC mladih koji su naučili #KakoSeMenjaSvet

Iz više od 100 sati uloženog truda i rada, kao i 3 edukativne posete tokom kojih smo upoznali uspešne srpske preduzetnike i aktiviste i sa njima razmenili kritike i savete, iznedrilo je dvanaest jedinstvenih ideja, svaka rešavajući neki problem sa kojim se suočavamo danas, od nesigurnosti oko upisa fakulteta, inovativnog načina učenja programiranja u osnovnim školama do načina da mladi putuju i istražuju svet i svoje potencijale besplatno putem programa omladinskih razmena! Ideje su prezentovane publici na finalnom događaju programa koji smo održali 31. maja u Hotelu Aleksandar u Nišu, na kojem je prikupljeno 30 000 dinara kroz donacije koje je tim sa najboljim pitch-om dobio kao početni kapital za stavljanje svog plana u akciju!

Nadovezujući se na uspeh prvog ciklusa Youth Innovation Center programa, u septembru 2021. godine pokrenut je i drugi, takođe uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država, fokusiran na srednjoškolce iz stručnih škola, sa ciljem da im pomogne da osveste potencijal konkretnog znanja koje stiču u školi i da te svoje veštine pretvore u proizvode i usluge koje će rešavati realne probleme kupaca na tržištu.

Po čemu je drugi Youth innovation Center poseban?

Koristeći znanja i iskustvo stečeno u radu sa mladima tokom prvog YIC programa, kroz novi i unapređeni Youth Innovation Center radimo sa učenicima srednjih stručnih škola jugoistočne Srbije kako da svoja stručna znanja i veštine dopune mekim veštinama potrebnim svakom preduzetniku, kao što su komunikacija, logistika, marketing i finansije). Tokom programa, uz podršku našeg tima, ali i eksperata iz različitih oblasti biznisa, oni rade na razvoju, a kasnije i realizaciji sopstvenih društveno odgovornih biznis ideja!

Pod istom krilaticom – nauči #kakosemenjasvet, druga generacija Youth Innovation Center programa radi na otkrivanju onog posebnog znanja ili veštine koju svi imamo, u čemu smo jako dobri i što volimo da radimo (što je njima možda upravo veština ili znanje za koje se obrazuju) i njegovom korišćenju za rešavanje problema koje vide u svojim lokalnim zajednicama.

U skladu sa situacijom u kojoj smo se zatekli na samom početku programa, ali i iskustvom koje smo stekli u međuvremenu za rad sa mladima, drugi ciklus Youth Innovation Center programa se realizovuje u hibridnom modelu, sa malo drugačijom metodologijom rada u odnosu na prvi.

Jedna od osnovnih razlika edukacije u drugom ciklusu Youth Innovation Center programa jeste što je u potpunosti organizovana uz pomoć Moodle platforme, u okviru koje su učesnici mogli da obnavljaju znanje sa radionica i brainstorming sesija, razmenjuju mišljenja i utiske međusobno, sa mentorima, kao i sa članovima našeg tima. Iako nisu svi uvek učili istovremeno, svi ishodi njihovog učenja su grupisani na jednom mestu, što nam je pomoglo da lakše pratimo njihov razvoj i napredak.

Takođe, u odnosu na program 2018/2019. godine, u novom Youth Innovation Center programu smo odabrali drugačiji način selekcije učesnika. Kako bismo uključili što veći broj mladih zainteresovanih da se aktiviraju i samostalno bave svojim obrazovanjem, na samom početku programa – nakon raspisivanja konkursa, ali pre izbora učesnika, svi zainteresovani srednjoškolci su kroz besplatne edukativne video materijale na Moodle platformi našeg udruženja dobili podršku da mapiraju svoja postojeća znanja i veštine stečene u školi i na različitim vannastavnim aktivnostima i prepoznaju koje sve probleme u svojoj zajednici bi mogli da reše njihovom primenom. Na osnovu uvida sa ove kratke edukacije, dobili su zadatak da sebe i svoju ideju (ukoliko je imaju već) predstave našem timu i time obezbede svoje mesto u samom programu.

Tokom narednih šest meseci, naš tim je kroz onlajn radionice, brainstorming sesije i edukativna putovanja radio sa 25 najmotivisanijih srednjoškolaca stručnih škola iz cele jugoistočne Srbije na kreiranju biznis ideja koje će promeniti njihove zajednice na bolje. Povezali smo ih sa ekspertima iz različitih oblasti – od kreiranja biznis plana, preko finansija i prodaje, sve do marketinga i javnog nastupa; upoznali ih sa nekim od najuspešnijih domaćih kompanija i pomogli im da svoja stručna znanja i veštine dopune mekim veštinama potrebnim svakom uspešnom preduzetniku.

Najzad, u subotu, 2. aprila u hotelu “Ambasador” u Nišu, 9 najboljih učesnika i učesnica imali su priliku da pokažu šta su naučili, probleme u svojim zajednicama koje su uočili i biznis rešenja koja su osmislili na finalnoj konferenciji druge generacije Youth Innovation Center programa – #KakoSeMenjaSvet! Srednjoškolci iz Pirota, Svrljiga, Bojnika, Leskovca, Vranja, Vladičinog Hana, Kuršumlije i Velike Plane prezentovali su svoje preduzetničke ideje predstavnicima uspešnih domaćih kompanija, omladinskih organizacija i preduzetnim pojedincima i od devet ideja koje su predstavljene na događaju, glasovima žirija i publike izabrane su tri najbolje koje su dobile dodatnu finansijsku podršku u iznosu od preko 200.000 dinara za dalji razvoj.

Neke od kompanija koje su podržale inicijativu mladih iz jugoistočne Srbije su softverska kompanija Bad Sistems i njena sestrinska firma Blue Ocean lab, građevinska firma Apokrifi, kao i softverske kompanije ComingIng software i Codemancy Studio.

Sansandra, jedna od pobedničkih ideja, predstavlja firmu koja će se u budućnosti baviti pružanjem fizioterapeutskih usluga u opštini Vladičin Han. Osmislila ju je Sandra Gerginov, učenica drugog razreda medicinske škole “Dr Izabel Emsli Haton” u Vranju, inspirisana iskustvom iz srednje škole i problemima koje je uvidela kod postojećih salona za masažu u svom kraju.

Mateja Trajković, učenik treće godine tehničke škole “Rade Metalac” u Leskovcu je povučen negativnim iskustvima komšija i prijatelja sa majstorima osmislio ideju za kompaniju Dominus za brzi električni servis za usluge instalacija, popravki i održavanja električnih uređaja u domovima u Bojniku, odakle je i on sam.

Motivisana da poboljša turizam svog rodnog mesta Velike Plane, učenica treće godine ekonomsko-ugostiteljske škole “Vuk Karadžić” Teodora Šuleić odlučila je da pokrene sopstvenu turističku organizaciju, Avantura Velike Plane, koja će promovisati istorijsku i kulturnu baštinu mesta koje je, kako sama kaže, nažalost često samo usputna stanica između dva veća grada, Niša i Beograda.

Tokom maja, juna i jula meseca, troje srednjoškolaca čije su ideje dobile finansijsku podršku dobili su potrebne alate i materijale i radiće sa našim timom na realizaciji i pilotiranju svojih ideja, o čemu ćemo nastaviti da vas obaveštavamo blagovremeno!

Za dodatne informacije o programu Youth Innovation Center, možete pregledati resurse ispod, ili kontaktirati yic@nauci.me mejl, neko iz projektnog tima će vam kontaktirati u nakraćem roku.


Vesti i informacije o programu