Youth Innovation Center

Bilo da želimo da se bavimo biznisom, inovacijama ili društvenim aktivizmom, svi želimo da radimo ono što volimo, uživamo u svom radu i da na ovom svetu ostavimo trag. Prvi korak ka ostvarenju te želje jeste pronalaženje nečega što nam je dovoljno važno da na tome potrošimo barem dva sata svakog dana! “

Od novembra 2018. do maja 2019. godine, srednjoškolci i studenti iz Niša imali su prilike da otkriju čime žele da se bave minimum dva sata dnevno, kao i da steknu znanja, veštine i poznanstva potrebna za realizaciju takve želje kroz Youth Innovation Center program organizacije „Nauči me“ pod pokroviteljstvom ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste banke (i njihovog Superste programa) i Vojvođanske banke.

Tokom šestomesečnog programa, 28 učesnika je kroz radionice, brainstorming sesije, edukativne posete i individualan rad sa mentorima naučilo osnove stvaranja i realizacije ideje koja će promeniti svet! Od osmišljavanja ideje koja na kreativan način rešava neki društveni problem, preko logistike i marketinga potrebnih da se ta ideja „lansira“, zajednice i tima koji su neophodni kako bi ideja opstala, forme u kojoj bi se mogla realizovati (bilo to učenička kompanija, projekat ili nevladina organizacija), pa sve do načina prezentovanja ideje i pronalaska izvora finansiranja, kroz ovaj proces su učesnike vodili mentori, eksperti u navedenim oblastima.

Iz više od 100 sati uloženog truda i rada, kao i 3 edukativne posete tokom kojih smo upoznali uspešne srpske preduzetnike i aktiviste i sa njima razmenili kritike i savete, iznedrilo je dvanaest jedinstvenih ideja, svaka rešavajući neki problem sa kojim se suočavamo danas, od nesigurnosti oko upisa fakulteta, inovativnog načina učenja programiranja u osnovnim školama do načina da mladi putuju i istražuju svet i svoje potencijale besplatno putem programa omladinskih razmena! Ideje su prezentovane publici na finalnom događaju programa koji smo održali 31. maja u Hotelu Aleksandar u Nišu, na kojem je prikupljeno 30 000 dinara kroz donacije koje je tim sa najboljim pitch-om dobio kao početni kapital za stavljanje svog plana u akciju!

Nadovezujući se na uspeh prvog Youth Innovation Center programa, planiran je i drugi, koji će se fokusirati na srednjoškolce iz stručnih škola, kako bi im pomogao da svoje veštine pretvore u proizdove i kompanije koje će rešavati realne probleme kupaca na tržištu. Više novom Youth Innovation Centar programu moži žete da pročitate ovde, kao i da se prijavite ovde.