#UČIDRUGAČIJE: Priča iza brenda „Zamezze“

Šta se desi kada svoja interesovanja, stručno znanje i veštine stečene u školi, ili tokom nekih vannastavnih aktivnosti, kombinujete sa problemom u zajednici? Nastane prostor za uspešan mali biznis koji vam omogućava da zarađujete radeći ono što volite, što vas puni energijom i u čemu ste dobri 🤗

Tokom #YouthInnovationCenter programa koji naša organizacija trenutno sprovodi, čak 30 srednjoškolaca i srednjoškolki stručnih škola iz jugoistočne Srbije dobiće priliku da kroz onlajn radionice sa mentorima, brainstorming sesije sa našim timom i edukativna putovanja nauči nešto više o preduzetništvu i pokuša da kreira sopstveni proizvod ili uslugu, koristeći svoja znanja i veštine, stečene u školi, ali i van nje.

Dok čekamo da se završi proces selekcije, da učesnici prođu besplatnu onlajn edukaciju i kompletiraju svoje prijave (o čemu više možete pročitati ovde), seli smo da popričamo sa Jovanom Čanović, dvadesetpetogodišnjom studentkinjom inženjerstva materijala na Tehnološko Metalurškom fakultetu i vlasnicom uspešnog domaćeg bredna Zamezze. Iako posle srednje škole nije bila sigurna šta bi tačno dalje, Jovana je svoje interesovanje za materijale uspela da pretvori u mali biznis koji putem društvenih mreža prodaje ručno rađene dekorativne daske od epiksi smole!

Izvod: @zamezze Instagram stranica

Kako si došla na ideju da pokreneš Zamezze?

Godinama sam istraživala i proučavala epoksidnu smolu, najviše putem interneta. Prvi put sam za nju čula 2017. godine i prvom prilikom se raspitala kakav je to materijal i šta sve mogu sa njim kod profesorke na fakultetu. Ono što sam ubrzo shvatila jeste da, kao i za mnoge stvari, u Srbiji je teško pronaći kvalitetnu epoksidnu smolu i tu se malo obeshrabrila. Međutim, ne dovoljno, jer želja je ostala tu, a što sam više istraživala i nailazila na nove umetnike to je želja više pobedila strah. Konačno, jula 2020. godine sam donela odluku da MORAM to da započnem što pre. Dosta je bilo razmišljanja i premišljanja i gomile izgovora. Postojala je još jedna ideja za koju sam „zakasnila“ još 2017. godine, i nisam želela da se to ponovi. Snažno sam verovala u svoju ideju i nisam želela da je ispustim iz ruku.

Šta je nešto najvažnije što si naučila vodeći svoj biznis?

Uspeh je nemoguć bez rizika, a neuspeh je neizbežan. Ono kako se vi nosite sa neuspehom je ono što pravi razliku. Da se ne lažemo, nisam umela u početku da se nosim sa neuspehom. Za mene je to bio jak udarac svaki put, dok nisam skapirala da mi je ego prevelik za nekog ko želi da bude preduzetnik. I momenta kad sam krenula na neuspeh da gledam kao lekciju, tad su stvari krenule da se menjaju. I strahovi su uvek prisutni u nekom obliku, ali postoje i trenuci u kojima morate rizikovali da bi dobili, jer rizikom izlazite iz zone komfora. A do sad smo valjda naučili, da izlaskom iz zone komfora rastemo 😊

Šta misliš da je najviše doprinelo tvom uspehu?

Ono što nikad nisam umela niti sam želela da bude deo mog života na bilo kom polju jeste „lažna ličnost“. Ne umem niti volim da glumim nešto što nisam, i jako mi je važno da u životu imam slobodu da budem sasvim svoja. I to se primeti, ljudi to vide i ljudi to osete. Moji pratioci, mušterije koje gledam kao ljude koji podržavaju moj biznis, a ne profit, su zaslužni za moj uspeh. Oni prepoznaju iskrenost u mojim rečima, oni prepoznaju trud i ulaganja i poklanjaju poverenje. Uspeh je imati njihovo poverenje.

Izvod: @zamezze Instagram stranica

Postoji li nešto što bi volela da si znala pre početka biznisa?

Mnoge stvari će vas iznenaditi, konstantno se uči, ali jedina stvar koju bih volela da sam znala jeste da je trebalo da krenem i ranije. Mogućnost da ispoljim svoju kreativnost na ovakav način me je učinila neverovatno srećnom.

Šta bi poručila mladima koji nisu sigurni da li mogu svoju veštinu pretvore u biznis?

Ne mora sve biti savršeno i spremno u samom startu, jer to nikad nije realna situacija. Ono što je bitno jeste da imate neku viziju i želju za nečim koja vam ne da mira, koja vam postaje svakodnevnica bez i da primetite. Ne mora ni ona biti jasno definisana, ali samo maštanje vas neće dovesti do nje niti će pomoći da je definisete. I da napomenem, uspeh je nemoguć bez rizika, a neuspeh je neizbežan, samo je bitno kako se nosite sa tim i da li ćete sebe sprečiti da iz njih učite.

Više o Jovani, njenom biznisu Zamezze i njegovom razvoju možete ispratiti na njenom Instagram profilu, gde često deli i priče „iza kulisa“ kako se stvara jedna dekorativna daska od epoksi smole, ali i kako izgleda njen put kao mlade vlasnice biznisa u usponu!

Kao i uvek, ako i na dalje želite da ostanete informisani o drugačijem, inovativnom učenju i veštinama 21. veka (među kojima je i preduzetnost koju je Jovana iskazala pokretanjem biznisa, ali koja se ispoljava na bezbroj načina), nastavite da pratite naš blog, kao i društvene mreže!