YIC MeetUp #1

Tokom prošlog vikenda u UNBOX Habu inovativnih edukacija održao se prvi YIC MeetUp. Ideja ovih događaja jeste da se srednjoškolci povežu, zainteresuju za projekte i motivišu da rade na svojim idejama. Kroz ovaj vid aktivnosti, želimo da održimo duh Youth Innovation Centra, koji je tokom prošle školske godine okupio 28 niških srednjoškolaca koji su sa mentorima učili #KakoSeMenjaSvet

Govornik na prvog YIC MeetUp-a bio je Marjan Cvetković Doca, omladinski radnik i aktivista iz Niša. Doca se preko 15 godina bavi omladinskim aktivizmom. Osnivač je Nišville volonterskog programa, bivši predsednik Krovne organizacije mladih Srbije kao i član Saveta za mlade Republike Srbije. Trenutno je član Tima Evropa u okviru delegacije Evropske Unije, kao i direktor svoje firme koja se bavi marketingom i organizacijom događaja.

Teme koje su pokrivene bile su: aktivizam u zajednici, volonterizam, uloga mladih u našem gradu i aktivno učešće mladih. Doca je sa prisutnima podelio svoju ličnu priču o svom aktivistčkom putu, koji je započeo još kao učenik srednje Medicinske škole.

Na pitanje “Ko od vas za sebe smatra da je aktivista?“, samo dvoje učesnika je podiglo ruku jer nisu znali šta tačno znači aktivizam, kao i koja je razlika između aktivizma i volonterizma. Tokom predavanja grupa je zajedno pokušala da definiše ova dva jako važna pojma, kao i razjasni ko sve spada u grupu „mladih“ u našoj državi.

Aktivizam je sveden na tri fraze: građanska svest, društvena odgovornost i civilna hrabrost. Važno je da za početak postoji svest o postojanju problema, da imamo potrebu da isti i rešimo i da želimo da se iscimamo da izguramo priču do kraja. 

Doca je takođe skrenuo pažnju na važnost poznavanja volonterskih prava koja su definisana novonastalim zakonom o volontiranju. Ukazao je na aspekt da je volontiranje dobrovoljni rad, a ne besplatan jer korist nije samo u materijalnim dobrima. Stečeno iskustvo, novi kontakti, nove veštine i znanja sigurno će se nekada kansije primeniti u životu. 

Nakon predavanja, usledio je blok sa pitanjima gde su učesnici u neformalnijoj atmosferi mogli da razmene iskustva o projektima u kojima učestvuju ili upitaju Docu da opiše bolje neko od svojih iskustvava. 

Čak i one priče koje pokrećete, nemojte da ih svojatate. Priča Nišville volontera nije moja, već je priča svih onih koji su u njenoj realizaciji učestvovali, kao i svih ljudi koji su kroz istu i prošli, poručio Doca i još jednom potvrdio da jedan čovek ne može ništa da uradi sam.

UNBOX Tim planira još mnogo ovakvih događaja. Budite slobodni da nas kontaktirate i predložite nam kog predavača biste voleli da vidite na YIC MeetUp-u #2. Aktivistički pozdrav!