Autodidact Club

Mladi u Srbiji ne putuju dovoljno. Istraživanja kažu da je glavni razlog za to nedostatak novca. Pridruži se Autodidact clubu i saznaj sve o razmenama,kako da kažeš roditeljima da želiš da ideš na istu, kakvu hranu i društvo tamo možeš da očekuješ, kao i koji nivo znanja engleskog jezika ti je potreban. 

Autodidact club kroz podkastove, videe i blog postove, informiše mlade u Srbiji kako da uz malo novca proputuju svet pomoću besplatnih omladinskih razmena. Naučiće te kako da postaneš aktivan član svoje zajednice i koristiš programe koji su namenjeni tebi. Pored toga, bićeš okružen ljudima istih interesovanja i sjajno se zabaviti.

Pre razmena, članovi će moći da prisustvuju radionicama kroz koje će na specifičan način, kroz iskustva dobiti uvid u to kako izgleda jedna razmena, kompleksnije putovanje i slično. Na internetu, iako ne na jednom mestu, postoje konkursi i prijave za besplatne omladinske razmene, volontiranja i konferencije u inostranstvu, ali ne postoji mesto na kome mladi mogu da nauče kako napisati dobru prijavu ili naći najpovoljniju rutu putovanja. Od janura do aprila 2019. godine održano je dvanaest različitih radionica u Unbox habu.

Obrađivale su se teme  identiteta,jezika, komunikacije i prepoznavanja ličnih vrednosti. Upoznali su se sa Erazmus razmenama, kako one izgledaju, po čemu se razlikuju od ostalih i šta možemo da očekujemo od njih. (hrana, piće, društvo, sobe, pakovanje…) Takođe su polaznici prvog Autodidact kursa  naučili kako napisati prijavu, konkurs i CV.

Cilj ovih radionica bio  je da svaki polaznik kluba  razvije i unapredi veštine koje će mu koristiti za vreme razmena i u svakodnevnom životu, da shvati šta su razmene, zašto su one bitne i kako funkcionišu.  Ideja je da po završetku pronadju razmenu za sebe.

Najveći deo mog iskustva sa Autodidact Club-om definitivno čine sva prijateljstva koja sam steko tokom svih radionica, upoznao sam nove ljude, čak i najboljeg prijatelja. Naučio sam dosta toga o razmenama, naučio sam gde mogu da ih nađem, kako da napišem motivaciono pismo, kako da se spakujem i sve ostale stvari koje su vezane za omladinske razmene i trening kurseve. Kada bih mogao da vratim vreme unazad i proživim sve radionice ispočetka to bih uradio“, izjavio je Milan Milićević, učesnik programa.

Za Autodidact sam saznala preko društvenih mreža, vrlo sam se zaintrigirala o čemu se radi i prijavila se. Uz pomoc 4 neverovatnih devojaka u roku od 3 meseca naučila sam kako napisati perfektnu prijavu, CV, kako se ponačati na intervjuima i slično. Osim toga naučila sam kako se mogu prijaviti za omladinske razmene i šta da ocekujemo od njih, šta uraditi ako nešto krene po zlu, kako razgovarati sa roditeljima.  Naravno osim učenja kroz ove radionice stekla sam prijatelje koji su uvek raspoloženi za novi projekat, avanturu ali naravno i putovanje bilo kuda. Baš zbog neverovatnih trenutaka i uspomena koje sam stekla u tom vremenskom periodu, odlučila sam da im pomognem u projektu Autodidact multimedijalne platforme i trenutno nam je to najveći fokus. Očekujem da ova organizacija promeni svest ljudi, informiše ih i pokaže im kako treba proživeti svoju mladost , izjavila je Anja Nikolić, učesnica programa.