Mikro Hakaton

UNBOX Hab inovativnih edukacija poznat je po mnogim aktivnostima namenjenim mladim budućim programerima, kao što su IT klub ili kurs programiranja Micro:bit. Jedna od aktivnosti je i Mikro Hakaton održan početkom oktobra na kome su osnovci i srednjoškolci kroz dva dana naučili kako da programiraju uz pomoć Micro:bit pločica, a najbolji tim je kao nagradu dobio 4x Micro:bit uređaja na kojima će moći da usavrši svoje znanje.

Hakaton je realizovan uz pomoć organizacije Meet and Code i sastojao se iz dva dela. Prvog dana održane su radionice osnovnog programiranja gde se svako od učesnika upoznao sa Micro:bit tehnologijom, dok su drugog dana učesnici radili na svojim idejima. Bilo je ukupno pet timova, a neki timovi su formirani na licu mesta iako se učesnici nisu poznavali pre hakatona.

Ideja hakatona je da svaki tim napravi igricu za dva ili više igrača i na finalnom događaju prezentuju svoj projekat, kao i put kojim su došli do toga, kaže Petar Milisavljević, koordinator hakatona i mentor IT kluba u UNBOX Habu.

Na finalnom događaju, kako kažu organizatori, bodovala se i sama prezentacija, timski rad i optimizacija koda. Timovi su se potrudili da na što bolji način približe svoju igricu i sam kod žiriju.

Konkurencija je bila velika s obzirom da je svako od učesnika uložio maksimalan trud da svoju igricu prikaže na najbolji način. Bilo je divno videti kako je svako od njih zagrejan da istraje u svojoj ideji, kaže Teodora Srećković, mentor na hakatona i dodaje da su nijanse i par bodova presudili pobednika.

Pobednički tim koga su činili Lazar Cvetanović, srednjoškolac, Uroš Pavlović, Andrija Janković i Petar Milosavljević, osnovci, napravili su akcionu igricu za 2 igrača i osvojili Micro:bit pločice sa Bluetooth tehnologijom, žiroskopom, senzorima, USB priključkom.

Bilo je lepo, naučio sam kako da koristim Micro:bit i upoznao nove prijatelje. Nisam očekivao ovako nešto i nadam se da će biti još ovakvih događaja gde ću moći da učim programiranje, kaže Petar, član pobedničkog tima. 

Članovi žirija bili su članovi organizacije Nauči me, koji se bave različitim oblastima, a ocenjivala se saradnja među članovima tima, ideja i kreativnost projekta, optimalnost koda, prezentacija rada i razumevanje.

Mi vas podsećamo da su prijave za IT klub i dalje otvorene, a da kurs Micro:bit programiranja počinje 17. novembra i trajaće 5 nedelja. Više o tome možete pročitati ovde, a delić atmosfere sa Mikro Hakatona pogledajte u videu ispod.