MLADI DONELI MILION DINARA U JUŽNU SRBIJU ZA OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE

Na ovogodišnjem Superste konkursu, koje organizuje Erste Banka, čak dva tima iz Niša i Lebana odnela su pobedu i osvojila ukupno milion dinara za realizaciju svojih projekata. Na ovaj način, osnovcima i srednjoškolcima na jugu Srbije omogućiće lakše učenje programiranja, kao i pomoć oko odabira karijere po završetku srednje škole. 

pavle, teodora, ognjen

Microzord, jedan od pobedničkih projekata, predstavlja edukativni set za robotiku namenjen učenju programiranja i elektronike od najosnovnijeg nivoa za osnovce. Na ovu ideju došla je sedamnaestogodišnja Teodora Srećković, učenica Gimnazije iz Lebana, koja kaže da je glavni cilj ovog projekta da se izradi 10 edukativnih setova koje će pokloniti osnovnim školama iz manjih mesta na jugu Srbije i uvesti ih u svet programiranja i robotike.

Učenici će moći da kroz online kurs uče osnove programiranja preko Microbit džepnog računara. Po završetku kursa, održaće se takmičenje na kome će najbolji tim biti nagrađen, objašnjava Teodora i dodaje da je ovo za nju bilo neverovatno iskustvo s obzirom da se ceo život bavi programiranjem i da uživa da to znanje prenese i drugima. 

Pavle Momirović i Ognjen Nikolić, sada već studenti Elektronskog fakulteta u Nišu i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, osmislili su projekat Pick and choose, kako bi pomogli sadašnjim maturantima, a i onim malo mlađim srednjoškolcima, oko odabira fakulteta i buduće karijere. Kako kažu, i oni su prošli kroz sve što njih čeka, pa su iz tog razloga odlučili da drugima pomognu da taj izazov prevaziđu.

Ovaj program treba da pomogne srednjoškolcima u odabiru karijere tako što će učesnici imati organizovane posete i obilaske različitih firmi u Nišu i licem u lice razgovarati sa zaposlenima, navodi Pavle i dodaje da pokazivanje svih aspekata zanimanja i radnih okruženja jedino što mladima može da znači kao pomoć oko izbora karijere.

Ova dva projekta nastala su u okviru Youth Innovation Center-a, programa koji realizuje organizacija Nauči me. Ideja ovog programa je da se mladima pruži prostor da razviju svoje ideje i na taj način pronađu svoj budući poziv i sve to uz pomoć eksperata iz oblasti marketinga, dizajna, pisanja projekata, kao i edukativnih poseta habovima i firmama u Srbiji. 

Nažalost, iako je planirano da se krajem ove godine održi drugi po redu YIC program i mladima pruži nova šansa za razvoj ideja, Grad Niš je na javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade u 2019. godini ovaj projekat odbio, jer kako navode organizacija Nauči me nije prepoznata kao organizacija koja radi sa mladima, a u sklopu projektnih aktivnosti: edukativna putovanja u Beograd i Vrmdžu ne spadaju u aktivnosti koje oni mogu podržati.

Podsećamo, kroz prvu iteraciju Youth Innovation Center programa prošlo je 28 niških srednjoškolaca i tokom 6 meseci radili sa 10 različtih mentora na svojim idejama, dok je 15 najboljih prezentovalo svoje finalne projekte na konferenciji #KakoSeMenjaSvet maja ove godine.  Sada su 2 projekta pobedila na Superste konkursu i u narednoj godini sprovešće planirane projektne aktivnosti.