Škola fotografije Davorina Dinića 2018

U poslednjim mesecima 2018. godine u UNBOX Habu inovativnih edukacija realizovana je Prva škola fotografije Davorina Dinića u Nišu. 12 učesnika prošlo je kroz 10 interaktivnih radionica sa Davorinom Dinićem, poznatim niškim fotografom i glumcem, kao i asistentima Milenom i Veljkom, inače dugogodišnjim članovima UNBOX Haba.

Da su godine samo broj potvrđuje i ovaj kurs, gde je najstarija polaznica imala 70 godina. Ekipu su činili i početnici i profesionalci iz oblasti fotografije. Bio je zanimljiv zadatak zaintrigirati starije polaznike za samu fotografiju i otkrivanje njene umetničke strane. 

Nisu svi polaznici imali jednako znanje o fotografiji, zbog čega su prve radionice bile o samom pojmu fotografije i ostalim elementima kao na primer pravila kompozicije, 3 parametra koja su važna na fotoaparatu. Zanimljiva mi je Davorinova rečenica koja glasi da ukoliko želimo da kršimo pravila u fotografiji, moramo prvo da ih poznajemo! navodi Milena koja je bila asistent tokom celog kursa.

Stečeno znanje polaznici su mogli da primene u praksi. Između radionica zadavani su domaći zadaci koji bi se kasnije u grupi obrađivali i komentarisali. Zajedničko fotografisanje u Tvrđavi na sve je ostavilo jako dobar utisak. 

Kako bi mogli da probaju različite tipove fotografije, Davorin je u pomoć pozvao dodatne predavače. Gostujući predavač Matija Gačić obradio je temu studijske fotografije. Nakon radionice dogodila se praktična obuka, gde su glumci iz Lutkarskog pozorišta statirali ovoj foto ekipi gde je svako od prisutnih mogao da fotografiše i dobije adekvatan feedback o svojim fotkama. 

Vrhunac Davorinove škole fotografije predstavlja izložba fotografija u Radio kafeu koja predstavlja i završetak ovog kursa. Svako od polaznika je samostalno fotografisao, obradio i izložio svoju fotografiju. Tom prilikom su učesnicima uručene diplome. Ova priča ima jako lep kraj, jer je sav novac prikupljen od prodatih fotografija sa izložbe otišao preko Banke dobročinstva u humanitarne svrhe.