Uticaj obrazovnih projekata mobilnosti na zajednicu

U ponedeljak, 18. oktobra, Resurs centar Evropskog korpusa solidarnosti (ranije poznatog kao Evropski volonterski centar) podelio je na svojim mrežama vodič Uticaj na zajednicu u praksi, praktičan alat za sve zainteresovane za oblast omladinskog rada, koji bliže objašnjava uticaj obrazovnih projekata mobilnosti na lokalnu i širu zajednicu, zašto je važan i kako ga možemo više uključiti u sopstvene projekte i aktivnosti.

Kako sami navode, „koristeći ovaj vodič, organizacije civilnog društva koje sprovode projekte za mlade, mobilnosti ili druge, moći će bolje da razumeju kako se direktan uticaj na učesnike programa širi na različite nivoe zajednice i to znanje upotrebe kada kreiraju nove projekte, prijavljuju se za finansiranje, analiziraju šta se promenilo zbog njihovog projekta, ili čak šta se nije promenilo, da bi prilagodile svoj pristup i planirale nove projekte sa ciljem stvaranja pozitivnijih promena u zajednicama širom sveta“.

Ceo vodič možete preuzeti OVDE i saznati više o zajednici i njenom značaju kod omladinskih projekata (kako se uključuje, kao i koji sve nivoi zajednice postoje), uticaju i tome kako se on meri u zajednici, kao i dobiti korisne primere uticaja na zajednicu kroz omladinske projekte različitog tipa.

Zašto je ovo važno?

Iako se u projektima najveći značaj daje znanju, veštinama i iskustvu koje dobijaju sami učesnici, kako bismo mogli da kažemo da radimo na dugoročnoj promeni, ne smemo zanemariti uticaj koji naši projekti i aktivnosti imaju i na samu zajednicu, prvo mikro zajednicu preko pojedinačnog učesnika, ali i širu zajednicu u kojoj se projekat dešava koju možemo i uključiti u aktivnosti na različite načine. Koristeći alate i metode kvantitativne i kvalitativne analize, možemo meriti uticaj koji naš projekat ima i koliko je zapravo značajan za našu užu, ali i širu ciljnu grupu, mapirati njihove dalje potrebe i u skladu sa tim planirati naredne aktivnosti.

Jedan od projekata tokom kojeg će tim organizacije „Nauči me“ sa posebnom pažnjom pratiti uticaj na pojedinačne učesnike uz pomoć pedagoškog savetnika, ali i uticaj na lokalne zajednice iz kojih dolaze učesnici kroz monitoring i evaluaciju jeste Youth Innovation Center program, finansiran od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država, o čemu ćemo vas obaveštavati i na dalje putem društvenih mreža organizacije i našeg sajta.