Youth Innovation Center 2021/22.

U sredu, 1. septembra ove godine zvanično su otvorene prijave za novi “Youth Innovation Center”, edukativni program namenjen učenicima srednjih stručnih škola iz jugoistočne Srbije, finansiran od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Organizacija “Nauči me” osmislila je ovaj devetomesečni program kako bi mladima pružila neophodne veštine i znanja za razvoj sopstvenih biznis ideja. Cilj programa je da kroz onlajn radionice sa ekspertima iz različitih oblasti biznisa, edukativne posete uspešnim kompanijama u Srbiji i mentorsku podršku tima organizacije “Nauči me”, učenici postanu svesni potencijala svog znanja i tokom programa osmisle, a kasnije i kreiraju sopstveni proizvod ili uslugu.

Program će se realizovati u periodu od oktobra do jula 2022. godine i biće podeljen u dve etape, period edukacije i mentorstva i period realizacije odabranih ideja učenika. Pored onlajn radionica i edukativnih poseta, učesnike programa očekuju i brojni interaktivni onlajn susreti u vidu onlajn brainstorming sesija tokom kojih će moći da razmene mišljenja i steknu nova iskustva, kao i finalni događaj u vidu konferencije, kada će učesnici prezentovati svoje ideje pripadnicima šire javnosti.

Cilj ovog programa je da motiviše i osnaži učenike srednjih stručnih škola iz jugoistočne Srbije da svoja stručna znanja i veštine dopune mekim veštinama potrebnim svakom preduzetniku i osmisle proizvod ili uslugu koju bi mogli da ponude potencijalnim klijentima. Kroz onlajn radionice i edukativne posete, proći ćemo kroz neophodne elemente razvoja jedne biznis ideje, upoznati se i umrežiti sa pojedincima koji su kroz ovaj proces već prošli i doprineti razvoju preduzetništva kod mladih.

Kako je izgledao prvi „Youth Innovation Center“ program za srednjoškolce o inovacijama, bavljenju aktivizmom i pokretanju biznisa realizovan 2018/2019. pogledajte ovde

Teme o kojima ćemo govoriti tokom novog “Youth Innovation Center” programa mogu se podeliti u četiri oblasti:

  • Istraživanje tržišta i definisanje ideje- kako uočiti problem u zajednici i osmisliti rešenje
  • Postavljanje ciljeva i realizacija  – kako ideju pretvoriti cilj i konkretne korake kojim se on postiže
  • Finansije i prodaja – šta je potrebno za realizaciju ideje, koji su nam potencijalni kupci i donatori
  • Marketing i prezentacija – kako najbolje predstaviti svoju ideju zajednici i potencijalnim klijentima


Onlajn brainstorming sesije pratiće radionice i biće prilika da učesnici prodiskutuju o svojim idejama, trenutnim problemima i potencijalnim rešenjima sa “Nauči me” timom.
Tokom edukativnih poseta, učesnici programa će moći da saznaju više o procesu razvoja poznatih kompanija i posavetuju se sa njihovim osnivačima i direktorima, kao i da svoje ideje testiraju u praksi, pre finale prezentacije. 

Sa misijom da kreira moderne edukacije koje stvaraju inovativne i odgovorne pojedince digitalnog društva, koristeći znanje i iskustvo iz prethodno realizovanog Youth Innovation Center programa, organizacija Nauči me veruje da je ovaj program pravi korak ka daljem napretku i razvoju obrazovanja mladih.

Srednjoškolci zainteresovani da nauče više o preduzetništvu i koristeći svoja stručna znanja i veštine reše probleme koje vide u svojoj zajednici se za “Youth Innovation Center” program mogu prijaviti putem linka.