3 YIC projekta na Superste takmičenju

Organizacija „Nauči me“ je u UNBOX Habu tokom prošle školske godine realizovala projekat Youth Innovation Center. Kroz njega je prošlo 28 niških srednjoškolaca, a na kraju je 15 najboljih prezentovalo svoje finalne projekte na Youth Innovation Center konferenciji #KakoSeMenjaSvet

Projekat se sastojao iz 3 faze: 

  • interaktivnih radionica sa ekspertima iz oblasti marketinga, dizajna, pisanja projekata, finansija 
  • edukativnih poseta habovima i firmama širom Srbije
  • mentorske podrške i finalizacije samih projekata. 

Učesnici su naučili kako da od jedne ideje nastane projekat i gde mogu pronaći podršku za isti. 

Tri YIC tima se ove godine takmiče na Superste takmičenju. Kako bi svoje projekte ostvarili potrebna im je vaša pomoć. UNBOX tim je prepoznao njihove kapacitete i podržao ih od samog starta. Podržite ih i vi! 

Autodidact multimedijalna platforma ima za cilj da kroz multimedijalni sadržaj: video, podcast i blog postove informiše mlade u Srbiji kako da uz malo novca proputuju svet koristeći resurse koji su im dostupni: besplatne omladinske razmene. Takođe ovaj tim želi da mladima pokaže i dokaže kako ih to omladinski aktivizam bolje pozicionira na tržištu rada. Autodidact priča jezikom mladih i sa svojim vršnjacima komunicira kroz formate koji oni razumeju i vole. 

Na njihovom delu online neba žele da ih informišu, motivišu i pomognu im da se prijave na pomenute programe. Budite deo njihove priče! 

Microzord je edukativni set za robotiku namenjen učenju programiranja i elektronike od najosnovnijeg nivoa. Pored seta u čiji sastav ulaze microbit džepni računar, dodatni senzori i 3D štampani delovi, izradićemo i online kurs. Kroz online kurs učenici će se upoznati sa principom rada microbita i senzora, a na kraju će sastaviti i robota.

Cilj projekta koji je prijavljen za Centrifuga konkurs je da napravimo 10 ovakih setova i poklonimo ih različitim osnovnim školama iz malih mesta u Srbiji. Nakon što im uručimo setove, imaće par meseci da uče kroz online kurs, a  nakon toga održaće se takmičemnje, na kome će najbolji tim biti nagrađen.

Uskoro će 9/10 poslova zahtevati digitalne veštine i zbog toga mislimo da je ovo dobar način da učenike što pre uvedemo u svet programiranja i robotike.

Pick and choose je program koji treba da pomogne srednjoškolcima u odabiru karijere tako što će oni uokviru organizovanih edukativnih poseta  obilaziti firme po Nišu i pričati sa zaposlenima. Projekat pruža priliku za učenje na jedan drugačiji način. Jedino praktičnije od ovoga jeste ako mladi krenu da stažiraju u firmama, ali stažiranje mora da traje duže i ne znači mnogo onima koji se dvoume i ne znaju ni gde bi više hteli da idu na praksu. Pokazivanje svih aspekata zanimanja i radnih okruženja je jedino što mladima može da znači kao pomoć oko izbora karijere. 

Glasanje je vrlo jednostavno! 

  • Uđete na Superste platformu: https://www.superste.net/
  • Ulogujete se preko Facebook-a, mejla ili Twittera 
  • Pronađete projekte : Autodidact multimedijalna platforma, Microzord i Pick and choose
  • Kliknete PODRŽI PROJEKAT i zapratite njihove profile na Facebook-u i Twitteru koji se nalaze u opisima projekata na Superste platformi

Pomozite im u misiji da svi zajedno promenimo svet!