CODEROBOTIĆ – RADIONICE PROGRAMIRANJA

Niš sve više postaje grad programera. Ipak, u školama se krajem 2016. programiranje učilo po zastarelim programima i to najčešće tek u srednjoj školi. Posle projekta Vučilo – Dolina magičnih reči, koji je doneo zabavu u učenju pravopisa na mobilnom telefonu, organizacija „Nauči me“ fokusirala se na novi projekat koji će i najmlađim učenicima predstaviti osnove programiranja i algoritamskog načina razmišljanja.

Našem pozivu odazvali su se Niški Rotari klubovi koji su prikupili novčanu podršku, a niška kompanija Future Forward DOO koja je kupila Edbot robote kojima smo nadenuli imena Andrija i Anđelka i počeli da radimo na razvoju sasvim novog, inovativnog kurikuluma za osnovce. Zapravo, ove robote videli smo na štandu kompanije Robots in Schools u Beogradu na konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju“. To prilikom napravili smo i intervju sa direktorom kompanije koji je srdačno podržao našu inicijativu da modernizujemo nastavu programiranja u osnovnim školama. Tako je nastao projekat #CodeRobotić –niški osnovci su sa nama učili o algoritmima, robotima i programirali u Scratch-u. Prva grupa počela je već u januaru 2017.

Naslovnica niških „Narodnih novina“ – „Učenje pomoću robota

Od preko 200 prijavljenih učenika iz skoro svih niških škola izabrali smo 20 najmotivisanijih, koji se tog trenutka nisu uopšte bavili programiranjem.  Tokom deset radionica u niškom co-working prostoru Deli, sa osnovcima od V do VIII razreda radile su dve vrsne profesorke informatike, Sonja Vlahović i Marija Cvetković i četiri volontera koje smo specijalno obučili za ovaj projekat.

Radili smo i učili kroz igru: robote smo programirali da plešu, šutiraju loptu, rade gimnastiku, a na kraju, dva tima takmičila su se u tome ko će najbrže izvesti svog robota iz lavirinta sa preprekama. U takmičenje se kao sponzor uključila i GO „Medijana“ koja je nagradila članove najboljeg tima po jednim tablet računarom. Na završnom događaju predstavnici kompanije Future Forward, Rotarijanci iz niških klubova i predsednik opštine „Medijana“ podelili su sertifikate učesnicima i podstakli ih da nastave da se bave programiranjem.

CodeRobotić na festivalu „Nauk nije bauk“ 2017.

Kako to obično biva sa našim projektima, tu nije bio kraj. Tokom leta održali smo još četiri jednodnevne radionice, polaznici su promovisali projekat na devetom festivalu „Nauk nije bauk“, a Američki kutak pomogao je da u njihovom prostoru održimo i jedan kraći kurs programiranja za mlađe osnovce. Do sada je kroz #CodeRobotić projekat prošlo preko stotinu niških osnovaca, a mi do kraja 2017. planiramo nastavak u novoj školskoj godini.

U novoj školskoj godini primamo sve osnovce niških škola, od II do VIII razreda. Radionice su BESPLATNE, dešavaće se jednom nedeljno, obezbedili smo svu neophodnu opremu, ali imamo ograničeno mesta, pa se morate prijaviti. Pokažite motivaciju i želju da učite drugačije i da probate nešto novo. Nikakvo predznanje iz programiranja nije potrebno.


AKTIVNOSTI

[pt_view id=“5de192b7md“]