Održana prva radionica „Youth Innovation Center“ programa

Nakon početnog događaja održanog prošle subote u Nišu, prva radionica „Youth Innovation Center“ programa održana je danas, 13. novembra.

Tema radionice bilo je istraživanje tržišta i pronalaženje problema u zajednici. Radionicu je držala biznis mentorka i konsultantkinja Sonja Dakić, koja je koristeći business model canvas alat učesnicima dala osnovna znanja i veštine za testiranje i razvoj sopstvene biznis ideje.

Business Model Canvas je besplatan alat koji je osmislila kompanija Strategyzer radi lakšeg planiranja razvoja biznisa

„Na prvoj radionici radili smo na mapiranju problema. Svi učesnici su imali zadatak da prepoznaju probleme u svom okruženju i da onda podeljeni u grupe smisle rešenje koje mogu da ponude. Kreiranje rešenja smo radili kroz Business Model Canvas alat jer nam omogućava da za kratko vreme vidimo ključne elemente naše ideje i aktivnosti koje treba da sprovedemo. Kroz praktičan rad i diskusiju svi učesnici su se upoznali sa alatom koji mogu koristiti za dalji razvoj svojih ideja“, rekla je Sonja. „Ono što je meni bilo sjajno tokom radionice jeste velika želja učesnika da uče, da razmene ideje i da postanu svesni da oni mogu biti pokretači promena“, dodala je.

Učesnici programa, 26 srednjoškolaca stručnih škola iz jugoistočne Srbije je tokom radionice u manjim grupama radilo na zajedničkim problemima, da bi nakon iste samostalno promislili o svom okruženju, problemima koje vide i znanjima i veštinama koje poseduju, koje bi mogli da iskoriste da ih reše.

„Nikad nisam kvalitetnije provela tri sata i to na zabavan način, stvarno sve pohvale i za mentorku Sonju, ali i za ostale učesnike“, podelila je Sandra Gerginov, učenica Medicinske škole Vladičin Han i jedna od učesnica #YIC2021 programa

Nakon prve radionice, u subotu 20. novembra održaće se i prva brainstorming sesija „Youth Innovation Center“ programa, tokom koje će učesnici međusobno i članovima tima organizacije „Nauči me“ predstaviti svoje ideje, kao i naredne korake za njihov razvoj kako bi dobili fidbek i predloge za njihovo unapređenje, o čemu ćemo više podeliti na našim društvenim mrežama.

*Youth Innovation Center program je autorski program organizacije „Nauči me“ finansijski podržan od strane ambasade Sjedinjenih Američkih Država