#ZnanjeDaNeBaguje

#ZnanjeDaNeBaguje je inicijativa nastala na samom početku vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom COVID-19 virusa, sa ciljem pomaganja nastavncima da digitalizuju svoje učionice. Kroz interaktivne emisije, emitovane u formi jutjub lajvova, nastavnici su mogli na praktičan način da nauče osnove digitalne nastave i saznaju kako da im časovi na daljinu budu podjednako, ako ne i kvalitetniji, u odnosu na one iz školskih klupa! 

Svoj put ka znanju koje neće bagovati smo započeli savladavanjem osnovnih veština za rad na daljinu, kao što su organizacija onlajn kontakta sa učenicima, osmišljavanje časa koji će biti prikladan za onlajn okruženje, ali i dalje interesantan i interaktivan koliko i edukativan, nalaženje adekvatnih materijala za taj čas i na kraju ocenjivanje učenika za dosadašnji rad! Naučili smo da koristimo Gugl dokumenta i slajdove, Kahoot, Quizzis i kako se pravi i administrira Gugl učionica i usput razmenili savete koji su nama pomogli da sa đacima napravimo ovu tranziciju!

Pored tehničkih aspekata rada digitalne učionice, u toku svog puta ka modernijem obrazovanju osvrtali smo se i na pređašnje prakse i analizirali ih, pokušavajući da utvrdimo šta tačno podrazumeva kvalitetno obrazovanje za 21. vek i na koji način možemo iskoristiti trenutne okolnosti da izmenimo postojeći plan i program, kako bi naši učenici bili ne samo budući akademski građani, kako svi vole da kažu, nego pre svega odgovorni pojedinci jednog digitalnog društva. Diskutovali smo o ulozi nastavnika i roditelja u školi koja ne odgađa život, pozitivnim primerima projektne nastave (koja je otišla možda i predaleko), medijskoj pismenosti, priručniku koji ti sigurno fali (veruj nam na reč), profesionalnom usavršavanju, spisku nikad kraja!

Naravno, pošto je obrazovanje jedan kontinualni, celoživotni proces, naš put ka znanju koje ne baguje se nastavlja svakog četvrtka u 21h, na Facebook stranici organizacije Nauči me u vidu Facebook lajva, ali epizode možeš pogledati i nakon što se emituju, ovom jutjub kanalu! Pored toga, nakon svake emisije se sastaje nastavničko veće inovativnih nastavnika, na koje se možeš prijaviti slanjem mejla na znanjedanebaguje@gmail.com i napišeš Prijava u naslovu!


EMISIJE