Vučilo – dolina magičnih reči

Mobilni telefoni nisu korisni samo za zabavu. Šta ako ne moramo deci otimati mobilni telefon ili tablet iz ruke? Nauči me je napravio „Vučilo – Dolina magičnih reči“, aplikaciju za učenje srpskog pravopisa kroz igru.

Kako je sve počelo…

Iako je u svetu sasvim prirodno koristiti mobilne telefone i uopšte IKT tehnologiju na času, u Srbiji bi se svaka edukativna aplikacija s pravom mogla smatrati promenom paradigme. Iako se sve češće sreću prezentacije u Power Point-u, upotreba sadržaja na mobilnom telefonu spada u među popularne rasprave u kojima oni koji igraju na sigurno uvek dobijaju. S druge strane,  naše istraživanje pokazalo je da su klasični časovi obrade pravopisa sve manje zanimljivi učenicima koji su rođeni u svetu u kome je mobilni uređaj sasvim uobičajena stvar (ništa manje nego televizor, telefon ili računar).

Prvi nacrt koncepta aplikacije i prva Vučilova slika koju smo koristili na Superste Ideodromu

Priča o aplikaciji/igri „Vučilo – Dolina magičnih reči“ stoji na prvim stranicama rada organizacije Nauči me. Prvi tim organizacije upravo je formiran oko ideje Milana Petrovića da se na konkurs Superste prijavi mobilna aplikacija za učenje i vežbanje srpskog pravopisa kroz igru. Naš mali tim u to vreme u svojim redovima imao je i Marijana Mišića, profesora srpskog jezika, Slavka Ilića koji je radio kao konsultant za IT i promociju na društvenim mrežama i Dragana Ignjatovića koji je radio dizajn i ilustracije. Sa par ilustracija, inicijalnim istraživanjem među srednjoškolcima i uz veliku podršku prijatelja i publike koja je glasala za naš projekat, pobedili smo i tako osvojili inicijalna sredstva – 500.000 dinara i podršku Superste mentora.

Od prvog testiranja do prvih preuzimanja

Šta smo naučili za skoro osam meseci rada? Pravljenje igrica je skup posao koji zahteva mnogo vremena, iskustva i različitih veština o kojima mi u to vreme nismo skoro ništa znali. Da nije bilo Aleksandra Ilića iz kompanije Kernel Lab-a koji je strpljivo ispratio sva naša lutanja i stručnosti Jelene Dumić koja je predanim radom uskladila listu primera, Vučilo danas ne bi bio ono što jeste. Prva beta verzija bila je spremna krajem februara i testirana je sasvim javno, na štandu organizacije Nauči me, na osmom festivalu Nauk nije bauk u Nišu. Igrica je radila sa stotinak primera, pojednostavljenom grafikom, a testiralo par hiljada igrača sa kojima smo razgovarali uživo. Sve primedbe smo pažljivo sakupljali, organizovali i koliko god smo mogli uvažili u prvoj finalnoj verziji koja je objavljena avgusta 2016. godine.

Vučilo je dostupan sasvim besplatno. I dalje nas interesuje kako vam se dopada. Pišite nam ako ste ga probali!

Vučilo – Dolina magičnih reči je aplikacija koju korisnici mogu besplatno preuzeti i instalirati na svojim Android i Apple uređajima. Grafika i ilustracije su originalni, kao i muzika i zvukovi koji se čuju tokom igre. Što se pravopisa tiče, pokrivene su skoro sve oblasti (osim skraćenica i interpunkcije), a vodili smo računa oko 2.000 različitih primera pokriju tri nivoa težine. Takođe, napravili smo mogućnost registracije koja igraču omogućava da prati i podeli svoje rezultate na društvenim mrežama. Tu je naravno i video uputstvo, tutorijal koji smo snimili kako bismo i pomogli da se svako snađe ukoliko želi da proveri svoje znanje.

Od avgusta 2016. Vučilo je bio na nekoliko dnevnika televizija sa nacionalnom frekvencijom. Imali smo čast da ga predstavimo nastavnicima na konferenciji koju organizuje Filološki fakultet u Beogradu, govorili smo o njemu na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju koju organizuje British Council, vodili smo ga sa sobom u veliki broj škola. I danas često čujemo da ga neki profesori entuzijasti koriste na času umesto testa ili kao priliku za interesantnu vežbu. Uz obećanu podršku Ministarstva prosvete nadamo se da ćemo nastaviti da radimo na daljem razvoju aplikacije. Naš sam i prva želja kada smo zajedno kliknuli na dugme Prijavi se bila je i ostala da naš Vučilo postane priznato pomoćno nastavno sredstvo za učenje pravopisa u osnovnim i srednjim školama širom srpskog govornog područja. Ako nas pitate, Vučilovo vreme u srpskoj prosveti tek dolazi.


Članci povezani sa aplikacijom