BROŠURA: Podrška porodicama dece sa teškoćama u razvoju i/ili invaliditetom

Publikacija „Podrška porodicama dece sa teškoćama u razvoju i/ili invaliditetom“ proizvod je inicijative „Zaprati pratioca“. Na lokalnom nivou, ova inicijativa ističe važnost pružanja podrške deci sa teškoćama u razvoju i invaliditetom, kao i njihovim porodicama, naglašavajući neophodnost međusektorske saradnje.

Publikacija pruža pregled nadležnosti relevantnih ustanova, praktične smernice za ostvarivanje prava i usluga, kao i tekstove koji se odnose na razumevanje, ali i usmeravanje izazovnih ponašanja dece sa teškoćama u razvoju i invaliditetom. Poseban značaj imaju primeri i ilustracije koji su prikazani u nekim od tekstova i koji mogu pomoći da se napisano i praktično primeni. O navedenim temama u publikaciji pisali su istaknuti stručnjaci iz različitih oblasti sa bogatim iskustvom u radu sa decom sa teškoćama u razvoju i invaliditetom, i njihovim porodicama. Ove oblasti su takođe obrađivane tokom edukativnih tribina koje su održane u sklopu inicijative.

Svoj primerak možete preuzeti klikom na link:

Podrška porodicama dece sa teškoćama u razvoju i/ili invaliditetom

Cilj inicijative „Zaprati pratioca“ koji predstavlja i motiv za kreiranje ove publikacije jeste dublje razumevanje izazova sa kojima se suočavaju deca sa invaliditetom i teškoćama u razvoju, kao i njihovi roditelji. Takođe, naglasak se stavlja na kreiranje podržavajućeg okruženja u kojem nijedna osoba neće osećati pritisak okoline, već će se svako osećati prihvaćeno i podržano – kako unutar obrazovnog sistema, tako i izvan njega.

Zahvaljujemo se svim saradnicima i sagovornicima bez čije pomoći ovaj projekat ne bi bio realizovan, kao i svima koji nas podržavaju što je naša motivacija da nastavimo da se borimo za pozitivne promene u našem društvu.

_______________________________________________________________________

Projekat „Zaprati pratioca” se realizuje u okviru programa podrške javnom zagovaranju #PokretPolet, koji sprovodi Trag fondacija uz finansijsku podršku Evropske Unije, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije – KoRSE. Za sadržinu ovog materijala isključivo je odgovorana organizacija Nauči me i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije. #EUzaTEBE