Konferencija Kako se menja svet povezala srednjoškolce i uspešne domaće kompanije

Mladi u Srbiji suočavaju se sa brojnim izazovima prilikom ulaska na tržište rada, a najveći je pronalaženje posla, naveo je portal Nova ekonomija kao zaključak sa 29. Kopaonik biznis foruma. Kao neke od glavnih izazova koje mladi u prepoznaju u svom okruženju, naveli su nedovoljno prilika za sticanje radnog iskustva i nedostatak podrške za razoj na radnim mestima.

Sa ciljem pomaganja mladima da osveste potencijal svog znanja i razviju preduzetnički način razmišljanja koji će im biti od koristi za dalje učenje i razvoj u 21. veku, kao i za pronalaženje posla, naša organizacija je još 2018. godine pokrenula Youth Innovation Center program o inovacijama, aktivizmu i bavljenju biznisom za srednjoškolce i mlađe studente. Septembra 2021. godine krenuli smo sa drugim ciklusom programa, specijalizovanim za srednjoškolce stručnih škola, sa kojima smo radili na praktičnoj primeni njihovih znanja iz škole u rešavanju problema koje primećuju u svojim zajednicama.

Završni događaj edukativnog dela programa realizovali smo u subotu, 2. aprila, u hotelu Ambasador u Nišu, kada su najmotivisaniji učesnici programa svoje ideje predstavili uspešnim domaćim kompanijama, omladinskim organizacijama i preduzetnim pojedincima, i tri najbolje dobile finansijsku i mentorsku podršku u visini od 200 000 dinara za dalju realizaciju.

Pored ideja koje su dobije direktnu podršku na događaju i koje će se dalje razvijati u Youth Innovation Center programu, konferencija je bila odlična prilika za umrežavanje mladih i predstavnika uspešnih domaćih kompanija, neke od kojih su se posebno zainteresovale za ideje naših učesnika i planiraju da podrže njihov razvoj i realizaciju mimo Youth Innovation Centra.

Kristina Vučić – Vibe

Jedna od takvih ideja jeste Vibe radio stanica i program za mlade učesnice Kristine Vučić iz Kuršumlije, učenice druge godine ekonomsko-tehničke škole. Uz podršku Banker radija iz Niša, njena deja će se realizovati u vidu serijala kratkih segmenata koji će se svakodnevno emitovati na Bankeru u večernjim terminima koje će roditelji moći da puštaju deci pred spavanje.

Milan Manić – MaxMedical

Milan Manić, učenik druge godine medicinske škole u Vranju, svojom idejom je privukao pažnju predstavnika kompanije Bad Sistems koja se bavi digitalizacijom internih procesa u firmama i izradi operacija po meri klijenta. Zajedno sa njima, nastaviće da radi na svojoj ideji mobilne ambulante koja bi omogućila bolju i efikasniju zdravstvenu negu u Vranju, ali i šire.

Sandra Gerginov – Sansandra

Sansandra, ideja za firmu koja će se u budućnosti baviti pružanjem fizioterapeutskih usluga u opštini Vladičin Han učesnice Sandre Gerginov je pored žirija i publike privukla pažnju i Jugoslava Stankovića, suosnivača direktora Think Innovative Haba u Nišu, koji lokalnim biznisima pruža najmodernije uslove za rad i razvoj. Iako je Sandra učenica tek druge godine medicinske škole u Vranju, smer fizioterapeutski tehničar, njene usluge bi mogle uskoro biti dostupne zaposlenima koji rade u Habu, ali i šire!

Učenice YIC programa Jovana Stošić sa idejom papirnog i digitanog za planere za srednjoškolce i Jana Kostić sa idejom aplikacije za pomoć ženama prilikom šminkanja i izbora šminke privukle su pažnju kompanije Ing software, razvojnе agencijе koja pokriva ceo proces i predstavlja glavni tehnološki partner za startapove, čiji su predstavnici pratili događaj onlajn. U bliskoj budućnosti, kroz program prakse ili drugi vid podrške, radujemo se da ispratimo kako će njihove ideje kroz zajednički rad uznapredovati i prilici da isprobamo prve verzije samih proizvoda!