Mladi sa jugoistoka Srbije preduzetništvom menjaju svet

Srednjoškolci iz Pirota, Svrljiga, Bojnika, Leskovca, Vranja, Vladičinog Hana, Kuršumlije i Velike Plane prezentovali su svoje preduzetničke ideje predstavnicima uspešnih domaćih kompanija, omladinskih organizacija i preduzetnim pojedincima u subotu, 2. aprila, na konferenciji Kako se menja svet organizacije Nauči me. Od devet ideja koje su predstavljene na događaju, glasovima žirija i publike izabrane su tri najbolje koje će dobiti dodatnu finansijsku i mentorsku podršku za dalji razvoj.

Sansandra, jedna od pobedničkih ideja, predstavlja firmu koja će se u budućnosti baviti pružanjem fizioterapeutskih usluga u opštini Vladičin Han. Osmislila ju je Sandra Gerginov, učenica drugog razreda medicinske škole “Dr Izabel Emsli Haton” u Vranju, inspirisana iskustvom iz srednje škole i problemima koje je uvidela kod postojećih salona za masažu u svom kraju.

Sandra Gerginov, ideja Sansandra

Mateja Trajković, učenik treće godine tehničke škole “Rade Metalac” u Leskovcu je povučen negativnim iskustvima komšija i prijatelja sa majstorima osmislio ideju za kompaniju Dominus za brzi električni servis za usluge instalacija, popravki i održavanja električnih uređaja u domovima u Bojniku, odakle je i on sam.

Mateja Trajković, ideja Dominus

Motivisana da poboljša turizam svog rodnog mesta Velike Plane, učenica treće godine ekonomsko-ugostiteljske škole “Vuk Karadžić” Teodora Šuleić odlučila je da pokrene sopstvenu turističku organizaciju, Avantura Velike Plane, koja će promovisati istorijsku i kulturnu baštinu mesta koje je, kako sama kaže, nažalost često samo usputna stanica između dva veća grada, Niša i Beograda.

Teodora Šuleić, ideja Avantura Velike Plane

Sve tri ideje učesnici su razvili tokom šestomesečnog programa Youth Innovation Center koji realizuje organizacija Nauči me. Ideja programa je da srednjoškolci stručnih škola osveste potencijal znanja koje stiču u školi i kroz vannastavne aktivnosti, upoznaju se sa preduzetništvom i preduzetničkim načinom razmišljanja i osmisle biznis rešenja za neke od problema koje primećuju u svojim lokalnim zajednicama.

Kao završni događaj Youth Innovation Center programa, konferencija Kako se menja svet bila je prilika za lokalni biznis sektor i zainteresovane pojedince da se bolje upoznaju sa ambicioznim mladima i podrže njihov dalji razvoj.

Neke od kompanija koje su podržale inicijativu mladih iz jugoistočne Srbije su softverska kompanija Bad Sistems i njena sestrinska firma Blue Ocean lab, građevinska firma Apokrifi, kao i softverske kompanije Coming, Ing software i Codemancy Studio. Donacijama navedenih kompanija, kao i gostiju same konferencije, prikupljen je zajednički nagradni fond od preko 200 000 dinara koji će u narednom periodu biti iskorišćen za kupovinu alata, opreme i materijala neophodnih troma mladima za pokretanje njihovih biznisa i realizaciju ideja predstavljenih na događaju.

Snimak konferencije Kako se menja svet možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Organizacija Nauči me će u narednom periodu nastaviti da radi sa srednjoškolcima na razvoju njihovih biznis ideja kroz Youth Innovation Center i druge programe koje realizuje, o čemu ćete više moći da pročitate na našem zvaničnom sajtu www.nauci.me.