Održano treće edukativno putovanje u Youth Innovation Center programu

U nedelju 27. marta u selu Vrmdža kod Sokobanje održano je treće (ujedno i poslednje) edukativno putovanje u okviru Youth Innovation Center programa za razvoj preduzetničkih veština srednjoškolaca stručnih škola iz jugoistočne Srbije!

Nakon drugog edukativnog putovanja koje je usled epidemiološke situacije održano onlajn, treće putovanje je predstavljalo priliku da se svi učesnici programa okupe na jednom mestu, opuste i druže posle napornog onlajn rada i međusobno, ali i tročlanom žiriju, prezentuju ideje na kojima su radili tokom prethodnih šest meseci, čuju utiske svojih vršnjaka i dobiju smernice za dalji njihov dalji razvoj.

Na samom početku putovanja, učesnici su obišli deo istorijske baštine sela Vrmdža koje je poznato po kvalitetu vazduha i povezanosti zajednice koja funkcioniše kao jedan preduzetnički hab, da meštanima, turistima i prolaznicima obezbedi najbolje iskustvo. Domaćin ovog putovanja bila je Dragana Tomić Pilipović, osnivačica Centra za društveno odgovorno preduzetništvo (CDOP) i centra za edukaciju i lični razvoj u prirodi Rural hab, u kojem su učesnici Youth Innovation Center programa boravili tokom dana i gde su držali svoje pitch prezentacije.

Nakon šest meseci radionica, brainstorming sesija i mentorskog rada, učesnici YIC programa su svoje finalne ideje prezentovali u Rural habu svojim vršnjacima u programu, ali i tročlanom žiriju, koji su činili preduzetnik iza brenda WibblyWobbly i osnivač Džedajskog pokreta u Srbiji Miloš Antić, programski direktor organizacije „Nauči me“ Milan Petrović i koordinator YIC programa Aleksandar Gligorijević. Oni su imali težak zadatak da od 18 sjajih ideja učesnika koji su došli do samog kraja edukativnog dela programa izaberu devet najboljih koje će biti prezentovane na finalnoj konferenciji programa i koje će se takmičiti za finansijsku i edukativnu podršku za dalju realizaciju.

„Program je definitivno razvio preduzetnicku misao kod mladih. Bili su van konfor zone dok su pripremali svoj pitch i to se osetilo. Ovo je za njih živo iskustvo koje ih uči da budu donosioci odluka i pokretači inicijativa“, podelio je Miloš Antić, jedan od članova žirija.

Nakon ovog putovanja, odabrano je devet učesnika Youth Innovation Center programa koji će svoje ideje prezentovati na finalnoj konferenciji u subotu!

  • Jovana Stošić – medicinska škola „Dr Izabel Emsli Haton“ Vranje
  • Staša Aritonović – tehnička škola „Rade Metalac“ Leskovac
  • Danilo Mitić – medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“ Svrljig
  • Milan Manić – medicinska škola „Dr Izabel Emsli Haton“ Vranje
  • Kristina Vučić – Ekonomsko-tehnička škola Kuršumlija
  • Jana Kostić – Tehnička škola Pirot
  • Mateja Trajković – tehnička škola „Rade Metalac“ Leskovac
  • Teodora Šuleić – ekonomsko-ugostiteljska škola „Vuk Karadžić“ Velika Plana
  • Sandra Gerginov – medicinska škola „Dr Izabel Emsli Haton“ Vranje

Na finalnoj konferenciji Youth Innovation Center programa simbolično nazvanoj #KakoSeMenjaSvet, ovih devet učesnika će nam predstaviti šta su sve naučili tokom prethodnih šest meseci, koje su probleme uočili u svojim zajednicama i kakva biznis rešenja su osmislili za njihovo rešavanje! Konferencija je donatorskog tipa i predstavlja takmičenje za tri najbolje ideje koje će prema glasovima stručnog žirija i publike dobiti podršku prikupljenu od partnera i sponzora za dalju realizaciju 🤩

Više informacija o konferenciji, kao i link za prijavu možete naći na zvaničnoj stranici događaja!

*Youth Innovation Center program je autorski program organizacije „Nauči me“ finansijski podržan od strane ambasade Sjedinjenih Američkih Država.