ZAJEDNIČKE CRTE STUDIJA SLUČAJA – Pošteno do posla u školi

Samo tokom 2021. godine registrovali smo, u kontaktu sa nastavnicima iz cele Srbije više desetina slučajeva nezadovoljnih kandidata od kojih su neki pokrenuli sudski postupak a neki nakon višemesečnih žalbi različitim instancama odustali.

Ilustracije slučajeva nezadovoljnih kandidata imaju za cilj da ukažu na to koje posledice ostavlja nepostojanje jasnijih kriterijuma prilikom odabira kandidata za posao za stalno i time direktno utiče na kvalitet obrazovanja.

Analizom slučajeva može se zaključiti da je svima zajedničko sledeće: 

 1. Nepoznati su kriterijumi (bilo eliminacioni bilo selekcioni) koji utiču na proces izbora kandidata kako u uži krug tako i onih koji će se primiti za stalno.
 2. U rešenjima koje dobijaju kandidati se ne pominju razlozi / kriterijumi po kojima su kandidati odbijeni odnosno izabrani za radni odnos.
 3. Zapisnik Konkursne komisije se najčešće ne daje na uvid u sklopu konkursne dokumentacije na zahtev nezadovoljnih kandidata, iako je po Zakonu o upravnom postupku ovaj dokument od javnog značaja
 4. Zapisnik Konkursne komisije nezadovoljni kandidati moraju posebno da zahtevaju prema postupku kojim se zahteva uvid dokumenta / informacije od javnog značaja
 5. Zapisnik Konkursne komisije se ne pominje eksplicitno u ZOSOV-u kao obavezan pa verovatno izmiče iz tog razloga – ako škole tumače da ne moraju da ga imaju ne moraju ni da ga dostave na uvid
 6. Prosvetna inspekcija u većini slučajeva, po predstavci nezadovoljnih kandidata na proces selekcije, utvrdi da je Konkursna komisija tj. škola postupila po Zakonu navodeći upravo nepostojanje obaveze da se utvrde kriterijumi, osim ako je u pitanju izričito kršenje nekog člana Zakona.
 7. Čak i u slučajevima u kojima Inspekcija utvrdi da je bilo kršenja nekog člana Zakona, česti su slučajevi da škole ne postupe po nalogu inspekcije.
 8. Nezadovoljni kandidati često nisu ni podnosili žalbu na rešenje jer je do januara 2022. godine instanca za žalbu bila direktor škole – dakle ista osoba koja imenuje članove konkursne komisije i koja na taj način može direktno da utiče na izbor kandidata.
 9. Čak i kada nezadovoljni kandidati iscrpe mogućnosti žalbe svim instancama, ne odlučuju se na sudski postupak zbog troškova i dodatnog vremena i drugih resursa.
 10. Škole koje izgube sudski postupak troškove i kazne plaćaju iz budžetskoh sredstava.

  ___________________________________________________________________________________

  Inicijativa „Pošteno do posla u školi” se realizuje u okviru programa „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava” koju realizuju CRTA i Otvoreni parlament uz podršku Evropske delegacije u Srbiji.