Tražimo jasne kriterijume za zapošljavanje nastavnika u školama!

Obrazovanje na hiljade i hiljade naših đaka nastaviće da bude prepušteno slučaju i samovolji direktora škola, ukoliko se najavljeno zapošljavanje preko 2500 nastavnika, ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti.

Zbog toga, organizacija „Nauči me“ je u okviru programa Otvoreni parlament i uz finansijsku podršku Evropske unije pokrenla inicijativu „Pošteno do posla u školi“ i apeluje na nadležne da što pre usvoje kriterijume koji bi sprečili da radno mesto u ovoj časnoj profesiji može biti kupljeno, poklonjeno ili čak oteto. Dobrog obrazovanja nema bez najboljih nastavnika, ali i dalje nemamo jasna pravila koja bi obezbedila da upravo takvi prvi dođu do posla.

Trenutni zakonodavni okvir omogućava da se za posao obrazovnog radnika u osnovnim i srednjim školama kandidat bira diskrecionom odlukom direktora. Zakon ne nudi nikakvu preciznu listu kriterijuma, a praksa pokazuje da škole nemaju kapaciteta da samostalno donesu pravilnike na osnovu kojih bi se na transparentan način vršio prijem novih radnika u stalni radni odnos. U istraživanju koje smo sproveli, od 1576 škola u Srbiji, samo 8 škola ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se konkursna komisija rukovodi.

Ovakva pozicija direktora pored velike odgovornosti i mogućnosti za vršenje različitih pritisaka, ostavlja prostor za sive zone podložne zloupotrebama. Tako se dešava da ne budu primljeni nastavnici sa dužim radnim stažom, čak i višedecenijskim, dokazanim rezultatima nego oni sa manje kvalifikacija i kompetencija. Kako je isti direktor i jedina instanca koja rešava eventualne žalbe, nezadovoljnim kandidatima ostaje mogućnost da pravdu zatraže samo na sudu. Poznato je više desetina slučajeva pojedinaca koji su se odlučili se upravo na taj korak, kao i mnogih škola koje su izgubile procese protiv nezadovoljnih kandidata, što šteti ionako tankom budžetu za obrazovanje koji bi svakako mogao biti bolje upotrebljen.

Sve ovo omogućava korupciju i ograničava javnost u radu škola koje se finansiraju iz budžeta.

Više o važnosti uvođenja jasnih kriterijuma za zapošljavanje nastavnika u školama govorili smo u emisiji „Između redova“ na televiziji Belle amie

Zbog svega ovoga početkom januara, uputili smo i apel resornom ministarstvu, kao i predsednici Vlade Republike Srbije i Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije da se zakonom reguliše prijem nastavnika u stalni radni odnos kroz jasne kriterijume. 

Ukoliko želite da podržite inicijativu „Pošteno do posla u školi“ možete se priključiti Fejsbuk grupi „Za bolje obrazovanje“ putem linka, gde redovno delimo informacije o inicijativi i gde ćete moći direktno da se uključite – prokomentarišete i dopunite predlog kriterijuma!

Kako je izbor nastavnika koji će u školi biti primljeni za stalno odluka koja tiče na sve nas, drago nam je što je naša inicijativa podržana i u medijima. Neki od medija koji su podelili vest o našoj inicijativi jesu Danas, Politika u štampanom izdanju, N1 info, Južne vesti i drugi, kojima se ovim putem zahvaljujemo što prate i interesuju se za teme obrazovanja!