Film „Nedovoljan (1)” – vreme je za popravni!

Koliko puta ste čuli ili izgovorili: „Ma ne verujem da se to desilo, jesi li siguran da je baš tako bilo!?”

A koliko puta ste čuli ili izgovorili: „Nisam znao/znala da će to baš meni da se desi!”

Nažalost, često smo okruženi nepravdama u koje nam je teško da poverujemo da su se stvarno desile, a često verujemo i da se iste ne mogu desiti i nama. U okviru inicijative „Pošteno do posla u školi“, snimili smo film „Nedovoljan (1)” u kome su Milan Petrović i Dragana Nikolić ispričali svoja nastavnička iskustva i zašto više ne možemo da ih vidimo za katedrom.

Trenutni zakon ne nudi nikakvu preciznu listu kriterijuma za zapošljavanje nastavnika, već je školama dat izbor da sastave svoju listu kriterijuma. U istraživanju koje smo sproveli, od 1576 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, samo 8 škola je iskoristilo ovo pravo i ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja uz pomoć kojeg se biraju kandidati. Ovakva praksa ostavlja prostor za donošenje odluka podložnim zloupotrebama.

Kroz inicijativu „Pošteno do posla u školi” zagovaramo da se zakonski okvir mora promeniti i da nastavnici treba da budu primljeni u stalni radni odnos na osnovu jasnih kriterijuma, odnosno da je škola u obavezi da sastavi svoju listu kriterijuma. Naš naredni korak je izlaganje na javnom slušanju pred poslanicima Narodne skupštine republike Srbije.

Zahvaljujemo se Južnim vestima što su podelili film „Nedovoljan (1)” i što šire svest o pitanju pravednog zapošljavanja nastavnika u školama. Pogledajte film na YouTube-u i podelite sa svojim prijateljima – da u školama rade najbolji je u interesu svih građana.

Inicijativa „Pošteno do posla u školi“ se realizuje u okviru programa „Otvoreni parlament“ (CRTA) uz finansijsku podršku Evropske unije.