DO KADA ĆEMO IZMICATI STOLICU OBRAZOVNOM SISTEMU?

Snimljen je video nasilja nad nastavnicom. Postavljen je na društvene mreže i postao je viralan. Deli se, komentariše se, osuđuje se. Da, i treba da se osudi, ali treba da se osudi na svakom nivou. Međutim, čini se da neko ipak ulepšava sliku koja nas je zadesila.

Ali hajde da vidimo kakva je to slika – zar ovaj video ne predstavlja ono šta su postali naše društvo i obrazovni sistem kao njegov deo? Čini se kao da je ceo sistem toliko u krizi, da više ništa ne može da nas trgne i dovoljno iznenadi kako bismo zapravo svi reagovali. Jer ovo nije samo greška dece koja su izvršili nasilje nad svojom nastavnicom, ovo je ishod svega onoga na šta smo godinama ćutali i žmurili. Ovo je poraz roditelja, nastavnika, škola i celog sistema, zajedno predvođenih ministarstvom. Ukoliko nastavnimo da ćutimo zajedno sa ministarstvom na ovakve stvari, onda će ovo biti tek početak. Decu svih uzrasta učimo da je nasilje loše, ali su nasiljem okruženi. Učimo ih da se lepo izražavaju, ali u svom okruženju sve ređe mogu da čuju lepu reč. Učimo ih da je znanje ono što se vrednuje u životu, ali okruženi su primerima manipulativnog, stranačkog ili netransparentnog zapošljavanja u svim oblastima. Učimo ih da veruju u bolje sutra, a sami se ne borimo za isto. Kada ćemo mi početi da primenjujemo naučeno?

Ipak, ne treba samo generalizovati problem, te želimo da se izjasnimo i po pitanju spornog slučaja: nasilje je nasilje i ono mora biti proporcionalno kažnjeno. Važna lekcija koju dugujemo deci je biti odgovoran za svoje postupke. Kako učenici, tako i oni koji nam obećavaju da je „sistem doveden do savršenstva”, a u učionicama pojedinci tuku nastavnike.

Organizacija Nauči me ovim putem pruža podršku kako nastavnici iz Trstenika, tako i svim nastavnicima koji su prošli kroz isto. Apelujemo na građane Srbije da osude ovakvo nasilje i zahtevamo od svih institucija sistema na koji se ministar poziva da reaguju.

Hajde da zajedno naučimo decu šta su solidarnost i pravda!