#NewTechEdu: British Council svake godine spremi nešto novo

Međunarodna konferencija i sajam „Nove tehnologije u obrazovanju“, pod organizacijom Britanskog saveta (British Council), i ove godine je uspela da nam približi razne novitete na polju obrazovanja. Bilo da su u pitanju pomagala u nastavi, novi načini kombinovanja tehnike sa predavanjima ili roboti i aplikacije koji obrazovanje čine priamamljivijim, British Council #NewTechEdu ih je sve objedinio i prezentovao na jednom mestu.

Da bi doživljaj bio potpun potrebno je da se ode na lice mesta, ali smo mi rešili da vam približimo neke, nama najzanimljivije inovacije sa ovog sajma, kao i predavanja koja su mogla da se slušaju u čak tri sale.

#1 BBC micro:bit

Nakon Edbota, koji je sajmom zablistao prošle godine a koji i organizacija Nauči.me koristi u bukama i radionicama u niškim osnovnim školama, #NewTechEdu nam predstavlja još jedno „čudo tehnike“ iz Velike Britanije: BBC micro:bit kompjuterski sistem. Manji je čak 70, a brži 18 puta od originalnog BBC Micro kompjutera koji se koristio u školama pre tridesetak godina.

Mali, praktičan i sa ogromnim brojem funkcija (25 crvenih LED lampica koje mogu da prenose poruke, dva dugmeta za igrice i pauziranje ili preskakanje pesama sa plejliste, prepoznavanje pokreta i pravca kojim se krećete i mnoge druge) ide u paketu s malom potrošnjom energije i mogućnošću da se putem Bluetooth-a poveže sa drugim uređajima i internetom.

#NewTechEdu 2017

A najbolje od svega? Deca iz Velike Britanije u uzrastu do 11 godina dobijaju ga potpuno besplatno! Lak za korišćenje, a podoban za ostvarivanje raznih projekata u okviru nastave, ovaj kompjuter je definitivno nešto što nije moglo da se zaobiđe.

#2 AGE d.o.o. – multimedijalne i interaktivne tehnologije

Svetlosna reakcija na glas, mogućnost manipulacije i igre bojama putem tastera i džojstika, transparentna cev sa vazdušnim mehurićima… Sve ovo zaintrigira na prvi pogled, a objašnjenje iza svega još je fascinantnije.

#NewTechEdu 2017

Firma AGE d.o.o. iz Srbije razvila je veliki broj spravica i inovacija namenjenih deci sa posebnim potrebama. Izumi kao što su CVET (Cev Vizuelnih Efekata, Transparentna) i BEST (Beskonačni Efekat SveTlosti) korisniku omogućavaju da dodirom tastera ili pomeranjem džojstika utiče na boje koje se u ovim mašinama projektuju. Sama ideja iza ovoga jeste da se deci sa posebnim potrebama približe koncepcije dubine i promene svetlosti, kao i mnoge druge stvari.

#NOVE TEHNOLOGIJE 2016. – British council spaja obrazovanje i inovacije

Međutim, ovo nisu jedini pozitivni rezultati koji se postižu. Dokazano je da opuštajući efekat koji ove sprave pružaju vrlo snažno deluju na decu sa autizmom, pa je bilo slučajeva da nek decaa koja godinama nisu progovorila, nakon izlaganja BEST-u ili CVET-u izuste prve reči.

#NewTechEdu 2017

#3 Algoritam deljenja za slepe i slabovide učenike

Drugog dana konferencije u ALT sali, prosvetni radnici Jovan Jovanović i Marina Injac održali su petnaestominutno predavanje o temi o kojoj se ne priča dovoljno: „Kako približiti određeni vid nastavnog programa učenicima koji imaju problem sa vidom?”

Jovan Jovanović predstavio je algoritam od četiri jednostavna koraka koji uz pomoć tehničke podrške učenicima sa većim oštećenjima vida omogućava da dele višecifrene brojeve.

„Inkluzija plus nove tehnologije“, rekla je Marina Injac kada je objašnjavala ovaj sistem asistivne tehnologije i kako ga primeniti u učionici.

16736205_1682308818734807_1015058578_n

Da bi se ovo izvelo, doduše, potrebna je određena oprema: laptop sa čitačem ekrana (Screen Reader), tekstualni monitor sa memorijom – Brajev red (Braille display) i slušalice.

Ceo proces predavači su prikazali i kratkim filmom gde se videlo kako ovo tačno funkcioniše. Akcenat je pre svega bio na osećaju zadovoljstva koje učenik na kraju oseti i želji da se ovako nešto bude što dostupnije u budućnosti.

#4 Origami i tehnologija u nastavi matematike

U sali INSERT, Natalija Budinski održala je nesvakidašnju prezentaciju. Reč je o inovativnim časovima matematike koji spajaju dve naizgled nespojive stvari: aplikaciju za vežbanje geometrije i algebre sa japanskom tehnikom origamija.

Ova srpska profesorka matematike aplikaciju Geogebra već uveliko koristi u nastavi, a origami je ubacila naknadno. „Origami jeste matematika“, rekla je u svom izlaganju. „Na ovaj način se neke definicije mnogo lakše prenose.“

#NewTechEdu 2017

Ovo ne samo da je zanimljivo učenicima, nego se i neki matematički problemi mnogo lakše rešavaju. Origami dodaje određenu vizuelnu i zabavnu komponentu matematici i tako umnogome olakšava sam proces učenja.

#5 3D štampači u učionici

Jedno od interesantnijih predavanja u SPACE sali bilo je na temu 3D štampača i njihovog korišćenja u učionici. Aleksandar Savić, Milena Kostadinović i Aleksa Krstić ne samo da su objasnili na koji način ovi štampači funkcionišu i kako se najbolje koriste, već su na kraju prezenotvali neke od projekata koje su sami radili u okviru Male škole elektronike.

#NewTechEdu 2017

Zamislite u glavi robotsku ruku i lavirint koji može da se pomera i čiji se pokreti regulišu programiranjem… E, onda to prebacite u kompjuter, pa kroz 3D štampač zaista i napravite te stvari! Prilično kul, zar ne?

#NewTechEdu konferencija završila se 11. februara, a u sva tri dana održavanja dokazala je isto ono što i prošle godine: uz malo volje, mašte i istrajnosti, spajanjem tehnologije i obrazovanja, može se stvoriti nešto inspirativno i funkcionalno. Što više prilagođavamo obrazovanje potrebama XXI veka, uključujući u taj proces zanimljive i korisne inovacije, to ćemo imati više zadovoljnih i ispunjenih đaka koji će upravo ovo nastaviti.  

Već sada se radujemo sledećoj konferenciji i svemu što ćemo tamo videti, a do tada sva predavanja se naknadno mogu naći na internetu.

Autorka: Olja Mitić