Nove tehnologije spojile obrazovanje i inovacije

Konferencija Nove tehnologije u obrazovanju trajala je dva dana i okupila više od 5.000 posetilaca. Učitelji, nastavnici, vaspitači, profesori i predstavnici IT sfere razmenjivali su iskustva i kroz prezentacije nalazili mogućnosti primene informacionih tehnologija u školama i na fakultetima.

Nove tehnologije
Interaktivna tabla

Brojevi #novetehnologije
5.000 posetilaca
60 izlagača
400 gostiju iz inostranstva
5.000 live stream gledalaca
700.000 objava na Tviteru

20 zemalja učesnica
21 kompanija iz Velike Britanije
4 sale (Enter, Space, Insert i Alt)
3 panela
150 predavanja i radionica

Aleksandra Jovankin, pedagoški savetnik iz Kraljeva, jedna je od nastavnika koji vole da primenjujy nova rešenja i bude u toku sa novim trendovima u tehnologiji. Ona objašnjava da joj sva saznanja sa konferencije daju motivaciju, energiju i ideje za dalji rad u nastavi IKT.

Нове технологије
U sali ENTER tražilo se mesto više

Kada se za obrazovne sadržaje traži mesto više, onda je to samo za pohvalu i divljenje. Ovo je mesto dobrih susreta, gde se srećemo sa ljudima koji bar na trenutak zaboravljaju da su malo plaćeni, da postoje nerešivi sindikalni problemi, da se njihov rad ne vrednuje dovoljno… Pokazali su da energije i entuzijazma ni malo ne manjka, da određena grupa prosvetnih radnika vredno i kreativno planira, promišlja i uspeva da ostvari kvalitetnu nastavu“, kaže Aleksandra Jovankin.

Novi portal za obrazovanje 

‚‚Nove tehnologije u nastavi dobijaju smisao tek onda kada ih nastavnici primene. Upravo to radi Ana Živković, nastavnica engleskog iz Niša, koja svakodnevno učenje jezika pokušava da učini zanimljivijim. Ona je predstavila novi portal za obrazovanje koji omogućava nastavnicima da kontaktiraju eksperte iz različitih oblasti i pozovu ih da budu virtuelni gosti u njihovim učionicama. Moguće je organizovati virtuelne ekskurzije na kojima mogu obići sjajne institucije kao što su Lisabonski ZOO vrt ili Institut za pingvine u Južnoj Africi.

„Mogu reći da je pozitivna energija i entuzijazam koju su kolege pokazale prosto „zarazan“. Smatram da su kolege koje do sada nisu koristile IKT u nastavi dobile vetar u leđa i motivaciju da i sami isprobaju neke od predloženih ideja, a ko jednom proba i vidi oduševljenje učenika, sigurno će probati opet“, kaže Ana Živković.

Нове технологије
Nove tehonologije podstakle posetioce da istraže nove mogućnosti

I ovo i mnoga druga dobra rešenja koja su nastavnici predstavili, ne zahtevaju puno para ili izuzetnu tehničku opremljenost. Uz malo truda i kreativnosti mobilni telefoni postaju džepne laboratorije, svet je moguće obići za 60 minuta. Profesori Svetlana i Milan Njegomir predstavili su mogućnosti upotrebe on line laboratorija uz pomoć kojih su njihovi učenici iz Vršca programirali robora u Trsteniku. Kreativna ekipa iz Petnice pokazala je kako polenovo zrno, uslikano pomoću mikroskopa, može prerastu u model napravljen 3D štampačem.

British Council zadovoljan organizacijom i posetom

Treću godinu za redom British Council organizuje ovu konferenciju, i kako sami kažu oduševljeni su inovativnošću i kreativnošću koje sreću na štandovima. Većina prezentacija je bila interaktivna, pa su učesnici mogli odmah da „probaju“ neke od njih. O veličini i važnosti konferencije i sajamskog programa govori i prisustvo velikih svetskih bredndova poput kompanija Lenovo, Microsoft, Oracle i Intel.

Нове технологије
Презентације добрих пракси привукле велику пажњу

‚‚Čvrsto verujemo da neka od predstavljenih rešenja u potpunosti mogu da promene način na koji učimo. Najpozitivniji utisak za nas kao organizatore ostavio je način na koji su učesnici prihvatili konferencijski i sajamski sadržaj. Primetili smo veliki broj pitanja iz publike, intezivno uspostavljanje kontakata sa proizvođačima hardvera i softvera i interesovanje za individualne sastanke među izlagačima i učesnicima„, rekao je Miloš Nešović, jedan od organizatora događaja.

„Nove tehnologije u obrazovanju“ 2016. organizovali su British council, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR), Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (MTTT) i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Organizatori već pripremaju narednu konferenciju, sređuju utiske i kako kažu da se nadaju da će i sledeće godine nadmašiti očekivanja i još jednom pomeriti granice obrazovanja.

KAKO VI KORISTITE NOVE TEHNOLOGIJE I JESU LI VAM POMOGLE DA NAUČITE NEŠTO NOVO?