#nauknijebauk – Nauka za sve od 7 do 77 godina

Kada se 25.000 ljudi različitih uzrasta i interesovanja okupi na jednom mestu da bi videli zanimljivu stranu nauke, to je dovoljan pokazatelj koliko su organizatori uspeli da naprave dobru stvar. Sloganom Učimo drugačije osmi festival je pokazao da nauka može da se oseti svim čulima i doživi na nov način.

Tokom dva dana festivala, Elektronski fakultet je postao jedna velika edukativna igraonica. O tome kako deluje sila površinskog napona mogli ste da učite pravljenjem cvetića od žice sa učenicima iz Crne Gore. Kruševljani iz škole „Milan Antić“ pokazali su kako se prave domaći eko-sapuni. Osnovci iz Niša su pokazali kako se pravi kompost i još mnogo toga.

nnb u brojkama

IGRAČKE ZA SVE UZRASTE NAUČNIKA

SKORO DA SU SVE POSTAVKE NA FESTIVALU BILE INTERAKTIVNE. POSETIOCI SU MOGLI DA UČESTVUJU U OGLEDIMA KOJE SU PREDSTAVILI DOMAĆINI NA SVOJIM ŠTANDOVIMA. ČESTO SE MOGLO VIDETI KAKO TRAŽE I DOBIJAJU OBJAŠNjENjA OD UČESNIKA O TOME KAKO EKSPERIMENT ZAISTA FUNKCIONIŠE. NA JEDNOM OD ŠTANDOVA BIO JE RASTVOR KUVANOG CRVENOG KUPUSA, A U EPRUVETAMA PORED BILA SU RAZNA JEDINjENjA KOJA SE MOGU NAĆI U KUĆI: SO, ŠEĆER, SIRĆE, SREDSTVO ZA ČIŠĆENjE KUĆE I SL. MEŠANjEM OVIH SASTOJAKA PRAĆENjEM PROMENE U BOJI MOGLI STE DA TESTIRATE KISELOST I BAZNOST TIH JEDINjENjA.

Posetioci festivala mogli su da vide i kako biljke postaju mašine za prečišćavanje vazduha, da pokušavaju da zakucaju ekser bananom, da vide i dožive svet očima pijane osobe, a poseban doživljaj bila je i igra u virtuelnoj realnosti.

Bilo je i kreativnih radionica na kojima ste mogli ste da naučite da pišete glagoljicom, da od starih novina napravite ramove za slike, da slikate nekim neuobičajenim tehnikama, naprave šarene metalne cvetiće koji će postati provodnici struje, da od prljave vode dobijete čistu filtriranjem kroz šljunak, pesak i ugalj. Mnogi posetioci su sa štandova koje su obišli kući sa sobom poneli i poneki suvenir koje su sami napravili.

Đaci, studenti i profesori, rame uz rame službi nauke

Lepa stvar koju je Nišu doneo ovaj festival je upravo to što je spojio učenike iz raznih osnovnih i srednjih škola, kao i studente. Postoji nešto zaista posebno u tome kada vam o zanimljivostima nauke pričaju oni koji o njoj uče. Svesni smo stanja u prosveti, ekonomske krize i nedostatka novca koji bi bio uložen u inovacije poput robota koje mogu da prave i programiraju deca ili formule koju studenti prave za evropska takmičenja. Ipak, „Nauk nije bauk“ pokazuje da je za drugačiji pristup učenju ponekad dovoljno i ono najosnovnije.

Мали научници
Mali naučnici

Za roditelje i nastavnike, ali još važnije za decu, festival je skup dobrih ideja o tome kako podstaći ljude da vole to što uče.

ŠTA SMO MI VIDELI?

  • Broj posetilaca koji je premašio sva očekivanja.
    Prepun fakultet koji je najednom postao mali za sve one koji su želeli da budu tu.
  • Ogromno interesovanje institucija koje su želele da učestvuju.
  • Možemo samo da se nadamo se da će nas i naredne godine organizatori dočekati u nekom novom i većem prostoru ili bar smognu snage i produže trajanje festivala kako bi još veći broj posetilaca uživao u čarima nauke.
Знањем против страха
Znanjem protiv straha

SINERGIJA KREATIVNOSTI I NAUKE

Ovaj festival svakog od nas uči mnogo čemu. Očigledno je da klince uči da volite nauku i da pomaže da svi shvatitimo da ona može biti i zabavna. Na veoma očigledan način demonstrira i ohrabruje posetioce da se uključe, da se sami poigraju i otkriju nešto novo. Drugima koji imaju aspiracije da pokušaju nešto novo, festival jasno stavlja do znanja koliko je moguće uz trud, posvećenost, čak i bez velikih budžeta.

Svaki pojedinačan eksperiment i postavka su neosporan argument da više ni jedna oblast nema pravo da gradivo proglasi dosadnim!

Наук стварно није баук
Nauk stvarno nije bauk

Na kraju, organizatori – BRAVO! Pred vama je izazov: nadmašite sebe tokom sledeće godine. Neverovatno je da nešto što je počelo kao skromna učenička ideja raste pod budnim okom, kako novih generacija učenika Gimnazije Svetozar Marković, kao i njihovih profesora kojima entuzijazma i volje očigledno ne manjka.

Da li ste vi stigli da obiđete festival „Nauk nije bauk“? Možda ste pratili dešavanje preko live streaming-a na sajtu festivala? Kakvi su vaši utisci?