Zbirke za završni ispit su u prodaji, dovoljno vremena za pripreme

Završni ispit je uvek predstaljvao poseban trenutak u životima svršenih osnovaca, kada prvi put pred sobom imaju krajnje ozbiljne zadatke (u tom trenutnku života) i zbirke, koje treba da savladaju kako bi sami sebi kreirali naredne korake u svom školovanju i usavršavanju. Ove godine, osmaci dobijaju priliku da se već od februara spremaju za malu maturu, jer su zbirke za završni ispit uveliko u prodaji.

Mala matura, koja se već nekoliko godina sastoji iz tri ispita, ove godine dobija zbirke za pripremu koje koštaju 670 dinara i imaju po 450 zadataka. Sve tri zbirke, za matematiku, srpski i kombinovani test (hemija, biologija, istorija, geografija i fizika), dostupne su od 22. januara širom zemlje.

Zanimalo nas je zašto su ove zbirke izašle ranije u odnosu na prošle godine, pa smo odlučili da pozovemo Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Zimski raspust je dobar period za početak priprema za malu mature, a sa zbirkama smo poranili dve nedelje. Ako imamo na umu da je do završnog ispita ostalo još oko četiri meseca, vreme je da mali maturanti polako počnu sa ponavljanjem najvažnijih sadržaja iz prethodnih razreda”, rekla nam je Dragana Stanojević, rukovodilac centra za ispite Zavoda.

polaganje-male-mature

Pojedinačno: zbirka iz matematike košta 190 dinara, iz srpskog (maternjeg) jezika 300 dinara, dok je zbirka kombinovanih zadataka 180 dinara.

Osim na srpskom, pripremljena su izdanja zbirki i na albanskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

ZBIRKE su samo jedan mali deo slagalice

“Završni ispit je koncipiran tako da proverava znanja i kompetencije učenika na kraju osnovnog obrazovanja. Pripreme za završni ispit su samo deo slagalice koja će na kraju oslikati osnovno obrazovanje svakog đaka, a svako pojedinačno treba da proceni koliko mu je vremena potrebno za pripremu”, dodala je Dragana Stanojević.

Sam akcenat, dakle, stavlja se na đake i njihove potrebe. Zbirke namenjene, kako vežbanju materije, tako i upoznavanju sa bodovanjem i tipovima zadataka, su spremne i učenici imaju više nego dovoljno vremena da se fokusiraju na maturu.

Dok ne kupite zbirke, veliki broj zadataka možete pronaći OVDE.

One omogućavaju učenicima osmog razreda da samostalno vežbaju i proveravaju znanje, ali i da se upoznaju sa modelima po kojima se konstruišu zadaci za ispit koji je pred njima. Na kraju ovih publikacija nalaze se i rešenja zadataka na osnovu kojih učenici mogu da steknu uvid u sopstvenu uspešnost i prate napredovanje.

Na učenje! 🙂

Autorka: Olja Mitić