#ZnanjeDaNeBaguje – S2EP13: Dragi nastavniče, ko nema u vugla, gugla!

Dragi nastavniče, da li se nekad zapitate (možda u pauzi između dva onlajn predavanja) kako bi ovaj dan izgledao da nema pandemije, da nema Gugl učionica, zumova, mitova i svih ostalih pomagala na koje smo se do sada navikli? Kako bi učenje izgledalo da nam internet ne pruža instant odgovore, već da informacije tražimo u knjigama, mireći se sa njihovim godinama i mogućim falinkama? Daleko smo dogurali od tada, zar ne?

Zamislite sada nešto skroz suprotno tome, jedno potpuno digitalno društvo. Zamislite svet u kome svaka osoba na planeti ima slobodan pristup celokupnom ljudskom znanju, na svom jeziku, zauvek, besplatno. Pokušajte da vizualizujete društvo koje na internet sadržaje ne gleda kao na priliku za traćenje vremena, već na praktično neograničenu bazu znanja, dostupnu svima! Iako nam se čini da smo od toga možda još dalje nego od polazišta, naša ovonedeljna gošća nam je pokazala da je ova naša zamisao zapravo skoro pa potpuna realnost, zahvaljujući radu koji svakodnevno ulaže sa svojim timom!

Ove nedelje smo u emisiji #ZnanjeDaNeBaguje razgovarali sa Bojanom Satarić, članicom upravnog odbora Vikimedija Srbije, organizacije koja stoji iza jedne od najpoznatijih riznica znanja onlajn – Vikipedije Srbije, i aktivno radi na stvaranju, sakupljanju i umnožavanju slobodnog sadržaja u digitalnoj formi, kao i na edukaciju nastavnika u njihovom korišćenju. Više informacija o kursu za nastavnike možete naći na njihovom sajtu! Pored korišćenja onlajn resursa u nastavi, pitali smo je i o bezbednosti na internetu, kao i njenim načinima rešavanja slučajeva digitalnog nasilja među učenicima, nažalost sve češćom pojavom u onlajn nastavi.

Da li koristite Vikipediju u nastavi? Da li je vaši učenici koriste za nalaženje informacija na određenu temu? Da li se i na koji način promenio naš odnos prema korišćenju onlajn izvora informacija, kao što je Vikipedija, od početka pandemije? Da li ste imali slučajeve digitalnog nasilja među svojim đacima? Kako ste reagovali?

Novu epizodu pogledajte na ovom linku, a odgovore podelite sa nama u komentarima!