#ZnanjeDaNeBaguje – S2EP12: Dragi nastavniče, da li su ti učenici funkcionalno pismeni?

Dragi nastavniče, razmislite koliko puta ste nekom učeniku rekli da nisu bitne ocene, već šta on ili ona zna? Koliko puta ste tu rečenicu ponovili svom detetu, sestri, bratu, ili su je vama ponovili vaši ukućani dok ste bili u formalnom obrazovnom procesu?

Od prve episode #ZnanjeDaNeBaguje serijala, uporno govorimo o obrazovanju koje učenike osnažuje za život, koje je praktično i koje se može primeniti i kombinovati između različitih predmeta, ali pre svega u svakodnevnici. Svesni plana i programa za svoj predmet i izazova standardizovanih testova, trudimo se da gradivo koje se “buba” svedemo na minimum u svojim đacima prenesemo praktično znanje koje će moći da iskoriste. Trudimo se da ih funkcionalno opismenimo!

U kojoj meri u tome uspevamo, govore nam rezultati PISA testa koji Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sprovodi od 2000. na svake tri godine sa ciljem da prikupi međunarodne podatke o kvalitetu, učinkovitosti i pravednosti obrazovnih sistema jedne zemlje. Za uspešno rešavanje testa, učenici moraju da pokažu da mogu da „razumeju i koriste pisani tekst, ali i razmišljaju o njemu i angažuju se“, to jest umeju da koriste stečeno znanje u svakodnevnim situacijama, analiziraju, razmišljaju i komuniciraju!

U ovonedeljnoj epizodi #ZnanjeDaNeBaguje o PISA testiranju smo govorili detaljnije sa našim gostima, Radojem Košaninom, nastavnikom matematike u Osnovnoj školi “Vožd Karađorđe” u Nišu koji svoje učenike godinama sprema po ovom programu i Ivanom Anićem, profesorom Visoke škole strukovnih studija za IT, članom nacionalne komisiije za sprovođenje i nadzor PISA testiranja u Srbiji. Objasnili su nam zašto je bitno da se učenje matematike u školi ne svede na prosto računanje i rađenje šablonskih zadataka, kao i važnost matematike i kritičkog mišljenja koji se pomoću nje razvija za našu budućnost. Hajde da steknemo i razvijemo veštine koje kompjuteri ne mogu da nam “oduzmu”!

Kao i uvek, nakon same emisije smo se ponovo okupili na veću za inovativne nastavnike, kojem se možete pridružiti slanjem mejla na znanjedanebaguje@gmail.com uz oznaku “Prijava” u naslovu!

Vidimo se!