Roditelji gejmera: da li treba da se plašimo video igara?

Pitate se kako da aktivno učestvujete u gejmerskom životu svog deteta, ali ne govorite njihovim jezikom? Igrice od kada postoje predstavljaju strah roditeljima. Milica Crkvenjakov, dizajnerka video igara i spisateljica, pokrenula je projekat Roditelji gejmera kojim želi da odbaci predrasude o igricama i približi ih roditeljima na najbolji mogući način.

kako je to biti devojka u svetu gejminga?

Kako kaže Milica, od kada zna za sebe igra igrice, pa njenim roditeljima nije bilo ništa čudno kada je odlučila da se bavi gejm dizajnom. Međutim, pojedini saigrači nisu bili te sreće da njihovi roditelji imaju dobar odnos prema gejmingu, što ju je navelo da pokrene ovaj projekat.

Milica; foto: privatna arhiva

Biti devojka u svetu gejminga više nije bauk. Ako govorimo o samom igranju igara, situacija se dosta promenila u poslednjih par godina. Procenat se menja iz godine u godinu, ali žena je podjednako koliko i muškaraca. U industriji je malo drugačije. Još uvek ima nezanemarljivo više muškaraca nego žena, navodi ona i dodaje da su među developerima svi jednaki i da nikada nije imala loše iskustvo jer je žensko.

„Par puta su me zabrinuti poznanici pitali kada ću naći pravi posao. Sada je otvoren smer za gejm dizajn na Univerzitetu u Novom Sadu, tako da ih to uveri da je ipak pravi posao”, kaže Milica.

Igrice treba da posmatramo isto kao i knjige, filmove…

„Svima je teško da priznamo da nam treba dodatna edukacija u nečemu. Pogotovo ako se radi o nečemu toliko bliskom kao što su naša deca. Roditelji treba da shvate da će njihova deca skoro uvek znati više od njih o digitalnom svetu i da toga ne smeju da se plaše”, navodi Milica.

Na sajtu roditeljigejmera.com može se saznati o svemu, od gejmerskog slenga do definicije gejming poremećaja tj. zavisnosti. To je mesto gde roditelji, staratelji, učitelji i bilo ko može da nauči više o tom hobiju. Kako kaže Milica, ona piše iz ugla gejmera, ali se uvek konsultuje sa pedagozima i psiholozima. Zato se na portalu mogu naći tekstovi o igricama i dosadašnja iskustva roditelja. Preporuke za dobru literaturu, šta kupiti za rođendan gejmeru, istraživanja o tome koliko je sati igranja igrica previše i saveti kako odvojiti dete od računara.

„Mislim da je najveća greška kada roditelji ne znaju dovoljno o igricama i ne prate vodilje koje industrija jasno naznači, već daju svojoj deci koju god igru žele. Ako su deca izložena sadržaju koji nije prikladan za njih, to može biti štetno, isto kao i kod knjiga i filmova”, tvrdi Milica.

Radionice za roditelje

U okviru projekta realizuju se radionice koje služe da približe gejming roditeljima na način na koji se još nisu susreli. Obično se održavaju u osnovnim školama ili organizacijama. Kako kaže, počinje se iz minusa jer roditelji na samom početku imaju negativno mišljenje. U planu su događaji i radionice koje pokrivaju teme kao što su Kako naći pravu igru za svoje dete? i Kako gejmifikovati kućne poslove? Bilo ko može da stupi u kontakt preko FB stranice i organizuje radionicu u svojoj školi.

Radionica za roditelje; foto: privatna arhiva

Za gejmere Milica poručuje da pokažu svima da je gejming jedna sigurna i složna zajednica. Da istražuju različite žanrove i da ne traže samo igre koje su na top listama, već da podržavaju male studije. Roditeljima poručuje da pažljivo slušaju svoju decu kada pričaju o svom hobiju.

„Nemojte da odbacujete gejming kao beznačajnu dečju zabavu. Ako želite da im budete bliski, istražujte njihova zanimanja i učestvujte u njima.”