Robot Playground | Deli

Robot Playground Deli

Dana 1. decembra odigrao se događaj u Deli prostoru, u Nišu, organizovan od strane „Nauči me” tima, pod nazivom „Robot Playground”. Aktivnosti koje smo pripremili posetiocima ispričaće vam članovi našeg tima u daljem tekstu.

„Deca različitog uzrasta došla su sama ili sa svojim roditeljima. Devojčice su, kao i dečaci, ulazile podjednako entuzijastične i učestvovale u svim aktivnostima koje smo pripremili”, kaže Tara Milovankić, jedna od hostesa ovog događaja.

Naš tim i rad u UNBOX Habu predstavili su publici Hristina Tonić i Petar Milisavljević. Pored brojnih kurseva koji se održavaju u UNBOX Habu, Petar je predstavio i uređaj koji pomaže pri učenju programiranja: „Micro:Bit je open source hardver koji služi za edukaciju, a naročito je pogodan za osnovce koji žele da uđu u svet programiranja. Ova pločica se sastoji od ARM Cortex-M0 procesora, senzore za temperaturu i svetlost, mogućnost da se poveže sa računarom putem Bluetooth-a i USB-a, displej od 25 LED dioda i dva dugmića koji se mogu programirati po želji.”

Petar je dodao da će svako od učesnika kursa programiranja dobiti svoju Micro:Bit pločicu koju će koristiti za vreme trajanja kursa.

Petar Milisavljević o programiranju

Kako ćeš naučiti robota da veže pertle?

Tokom igre vezivanja pertli, deca su pokušavala da našem članu, Marku Milenkoviću, prostim naredbama objasne kako da veže pertle. Na prvu pomisao, to deluje lako, ali se u praksi ispostavilo dosta drugačije. Osim dece, zabavu su okusili i prisutni roditelji koji su takođe pokušavali da ga navedu da zaveže pertlu. Nakon ove igre Marko ističe: „Uspeli smo da naučimo da prilikom programiranja moramo biti jako precizni inače će program loše odreagovati.”

Robotom kroz lavirint

Kasnije, učesnici su prelazili lavirint upravljajući robotom pomoću upravljača kojeg smo kodirali na prethodnim radionicama u UNBOX Habu. Dalo se primetiti da su deca koja su imala iskustva sa programiranjem i robotikom dosta brže i sa lakoćom prelazila prepreke od onih koji su se prvi put susreli sa robotom.

Robotom kroz lavirint

Marko dodaje: „Ovom igrom smo demonstrirali upravljač koji je napravljen na dotadašnjim radionicama, funkcionalnost robota i kako izgleda upravljanje jednim. Osim lavirinta, šutirali smo penale i boksovali plastične čase, a to su samo neke od vežbi za sticanje osećaja pri upravljanju robotom.”

Kroz aktivnosti u toku događaja, deca i roditelji pokazali su jako veliku zainteresovanost, što svakako predstavlja dobru motivaciju za predavače.

Vreme je za zabavu!

U okviru ovog događaja Anđa i Kristina su pripremile petnaestominutnu igru za decu tzv. energizer. Na fotografijama možete pogledati kako je to izgledalo, a ovakvi su utisci Anđe Denić i Kristine Nikolić:

„Deca su iskrena! Lekcija naučena. Ako im se ne sviđaš, okrenuće se i otići bez reči. Zato smo se Kristina i ja potrudile da im energizer labud bude zabavan. U jednom momentu uključili smo i jednog robota u našu igru!”, kazala je Anđa, a svoje utiske nastavlja rečima: „Najzanimljiviji prizor bio mi je kada su deca mahnula robotu, nakon čega je robot uzvratio, a njihovo oduševljenje se nikako nije moglo sakriti. Drago mi je da sam imala priliku da učestvujem na ovakvom događaju kao facilitator. Dečija energija me osvoji svaki put!”

Energizer sa Kristinom i Anđom

„Igrice koje smo sa njima igrali bile su dosta zanimljive i interaktivne zbog čega su deca i aktivno učestvovala. Prvo smo se upoznali tako što je svako od učesnika morao da kaže svoje ime i svoj znak, a onda su ostali članovi kruga to ponavljali. Zatim smo igrali ‘suprotne komande’, što je dečici bilo malo teže jer još uvek nemaju svi dobro razvijenu koordinaciju pokreta. Svakako su skakali od sreće kada kažem ‘moćni rendžer!’, jer tada treba da se vrte u krug. Sve u svemu učesnici su puno toga naučili na zanimljiv način, a meni je bilo prelepo raditi sa njima”, poručuje Kristina.

Roditelji su bili zadovoljni sadržajem radionica i prezentacijom UNBOX Haba, a deca su se fenomenalno zabavila na događaju.

Fotografije: Milena Petrović i Veljko Janković