Micro:bit uređaj čini programiranje mnogo zabavnijim

Извор: www.uk.farnell.com/bbc-microbit
Izvor: www.uk.farnell.com/bbc-microbit

Konferencija i sajam „Nove tehnologije u obrazovanju“ u organizaciji British Council-a donela nam je BBC-jev Micro:bit za učenje programiranja. Naime, džepna verzija kompjutera sa ugrađenim kompasom i Bluetooth-om poklonjena je sedmogodišnjacima u Britaniji prošle godine kako bi kroz igru učili osnove programiranja. Deca će učiti u programima poput Microsoft Block Editor-a koji ima mogućnost prevođenja blokova u tekstualni programski jezik, Python-a, Javascript-a ili prevlačenjem blokova u Microsoft PXT.

Извор: www.kitronik.co.uk
Izvor: www.kitronik.co.uk

 

OSNOVNE KARAKTERISTIKE Micro:bit-а SU:

  • 25 crvenih lampica koje svetle, trepere i prikazuju igricu ili digitalno programiran tekst.
  • Dva tastera koja se programiraju da bi uređaj služio kao džojstik za igranje igara ili za pauziranje i premotavanje pesama u muzičkom plejeru.
  • Na samom uređaju se nalazi detektor pokreta koji Bluetooth povezivanjem sa Micro:bit blue aplikacijom pomoću pametnog telefona prikazuje u kom položaju se nalazi vaš Micro:bit. Možete i sami programirati igricu Papir, kamen, makaze i protresanjem Micro:bit-a na ekranu sa led diodama pojaviće se jedan od predmeta.
  • Kompas služi da izmeri pokrete u stepenima i pokaže gde se trenutno nalazite a magnet može prepoznati određene vrste metala.
  • Zahvaljujući Bluetooth pametnoj tehnologiji Micro:bit možete povezati sa drugim Micro:bit uređajima, pametnim telefonima, tabletima, kamerama i alatima.
  • Pet input i autput vodova na koje možete povezati uređaje i senzore električnim štipaljkama i upravljati robotom ili motorom.
  • Micro:bit jednostavno povežite na držač za baterije u koji staju dve baterije od 1,5V
Извор: www.microbit.co.uk
Izvor: www.microbit.co.uk

Razgovarali smo sa Geretom Džejmsom sa Instituta za inženjering i tehnologiju iz Londona koji je učestvovao u izradi Micro:bit uređaja.

Ko je osmislio Micro:bit i šta je cilj ovog projekta?

OVO JE BBC-JEV PROJEKAT INSPIRISAN projektom ‚‚BBC MICROCOMPUTER“ IZ 1981. GODINE. U IZRADI MICRO:BIT-A UČESTVOVALO JE 29 PARTNERA. CILj OVOG PROJEKTA JE DA PODSTAKNE NOVE GENERACIJE DA KORISTE NOVE TEHNOLOGIJE NA ZABAVAN NAČIN. BBC-JEV MOTO JE „IGRAJTE SE, PODELITE, KODIRAJTE I NOSITE“. NA PRIMER NAPIŠETE SVOJE IME I TO SE OCRTAVA NA EKRANU SA LED DIODAMA – TEHNOLOGIJA KOJU MOŽETE DA NOSITE OKO VRATA.

Da je ovakav projekat zahtevan govori i činjenica da se u izradi Micro:bit-a uključilo 17 zemalja i osam globalnih kompanija i instituta kao što su Samsung, Microsoft, Amazon, Python, Instituta za inženjering i tehnologiju iz Londona, ARM koji je bio zadužen za hardversko i softversko rešenje programa. Code club je doprineo stvaranju edukativnih predavanja. Posebno odeljenje Bluetooth grupe koje je dizajniralo tehnologiju povezivanja na principu štedljivog korišćenja energije.

Извор: www.microbit.org
Извор: www.microbit.org

Kako se Micro:bit može koristiti u nastavi?

POSTOJI MNOGO APLIKACIJA KOJE SE MOGU KORISTITI KROZ NASTAVNI PLAN U OSNOVNIM ŠKOLAMA, SREDNjIM ILI NA FAKULTETU. APLIKACIJE SU NAMENjENE RAZLIČITIM NIVOIMA ZNANjA, A NAJINTERESANTNIJE OD SVEGA JE ŠTO MOŽETE SAMI DA KREIRATE LEKCIJE ZA SVOJE UČENIKE I STUDENTE. ZA SADA SE MOGU NAĆI LEKCIJE O PROGRAMIRANjU, DIZAJNIRANjU I NAUCI, ALI SE TRUDIMO DA PROŠIRIMO BAZU NOVIM ZADACIMA.

Pogledajte muzički projekat koji možete lako da programirate sami. Uz osnovno poznavanje nota i malo mašte, povežite Micro:bit sa zvučnicima i komponujte bez zadrške.

 

Koliko programiranje može biti zabavno?

UKOLIKO ŽELITE DA ZAINTERESUJETE NEKOG DA PROGRAMIRA UČINITE TO NA ŠTO ZABAVNIJI NAČIN. KAO PRVO, ZABAVA DOPRINOSI BOLjEM PAMĆENjU, A KAO DRUGO VEĆA JE VEROVATNOĆA DA ĆETE SE VRAĆATI PROGRAMIRANjU KOJE VAS ZABAVLjA. OSNOVNA IDEJA BBC-JEVOG MICRO:BIT-A BILA JE DA UKLjUČIMO VELIKI BROJ DECE I POKAŽEMO IM DA PROGRAMIRANjE JESTE ZABAVNO ZANIMANjE. POSTOJE PODACI KOJI UKAZUJU NA TO DA JE VEĆ SADA NEDOVOLjNO PROGRAMERA NA TRŽIŠTU RADA, A ZA DVADESET GODINA 60% POSLOVA ZAHTEVAĆE PROGRAMERSKE VEŠTINE.

MICRO:BIT se može kupiti preko interneta za oko 18€ u svom osnovnom paketu. Dodatni senzori i Kitronik ploče omogućiće vam da MICRO:BIT postane ‚‚mozak“ Vašeg robota. Povežite ga i igrajte se bez prestanka. Budite kreativni i učenje neće biti zamorno jer, kada programirate prevlačenjem blokova u Microsoft PXT-u u delu za simulaciju odmah možete videti kako Vaš projekat napreduje.

Извор: www.kitronik.co.uk
Извор: www.kitronik.co.uk

Na sličan način će 20-oro učenika iz Niša sa timom Nauči.me programirati robotića Andriju. Jednostavnim prevlačenjem blokova u Scratch-u naučiće da sastave svoj algoritam i pokrenu Edbot robota u željenu avanturu.

Uskoro kreću radionice u Deli centru, a šta radi Andrija i zašto je tužan pogledajte na sledećem snimku.