Micro:bit je stigao u Srbiju – programiranje postaje mnogo zabavnije

Konferencija ‚‚Nove tehnologije u obrazovanju“ održana je četvrtu godinu zaredom u organizaciji British Council-a, ali je ovaj put trajala dan duže i okupila oko 3.000 posetilaca više nego prethodne godine. Samim tim svi prosvetni radnici, predstavnici IT industrije i zainteresovani posetioci imali su više tema za razgovor, više predavanja i zanimljivih prezentacija koje su mogli da slušaju i pogledaju, ali i pregršt inovacija iz oblasti obrazovanja na sajmu u BelExpo centru. Nama je posebnu pažnju privukla jedna inovacija – Micro:bit !

Nove tehnologije u obrazovanju 2017.“ donela nam je BBC-jev Micro:bit za učenje programiranja. Džepna verzija kompjutera sa ugrađenim kompasom i Bluetooth-om poklonjena je sedmogodišnjacima u Britaniji prošle godine kako bi kroz igru učili osnove programiranja. Deca će učiti u programima poput Microsoft Block Editor-a koji ima mogućnost prevođenja blokova u tekstualni programski jezik, Python-a, Javascript-a ili prevlačenjem blokova u Microsoft PXT.

Извор: www.kitronik.co.uk
Izvor: www.kitronik.co.uk

OSNOVNE KARAKTERISTIKE MICRO:BIT-А SU:

  • 25 crvenih lampica koje svetle, trepere i prikazuju igricu ili digitalno programiran tekst.
  • Dva tastera koja se programiraju da bi uređaj služio kao džojstik za igranje igara ili za pauziranje i premotavanje pesama u muzičkom plejeru.
  • Na samom uređaju se nalazi detektor pokreta koji Bluetooth povezivanjem sa Micro:bit blue aplikacijom pomoću pametnog telefona prikazuje u kom položaju se nalazi vaš Micro:bit. Možete i sami programirati igricu Papir, kamen, makaze i protresanjem Micro:bit-a na ekranu sa led diodama pojaviće se jedan od predmeta.
  • Kompas služi da izmeri pokrete u stepenima i pokaže gde se trenutno nalazite a magnet može prepoznati određene vrste metala.
  • Zahvaljujući Bluetooth pametnoj tehnologiji Micro:bit možete povezati sa drugim Micro:bit uređajima, pametnim telefonima, tabletima, kamerama i alatima.
  • Pet input i autput vodova na koje možete povezati uređaje i senzore električnim štipaljkama i upravljati robotom ili motorom.

Kako bismo vam dodatno približili šta sve Micro:bit može, razgovarali smo sa Geretom Džejmsom sa Instituta za inženjering i tehnologiju iz Londona, koji je učestvovao u izradi Micro:bit uređaja.

Ko je osmislio Micro:bit i šta je cilj ovog projekta?

‚‚OVO JE BBC-JEV PROJEKAT INSPIRISAN PROJEKTOM ‚‚BBC MICROCOMPUTER“ IZ 1981. GODINE. U IZRADI MICRO:BIT-A UČESTVOVALO JE 29 PARTNERA. CILJ OVOG PROJEKTA JE DA PODSTAKNE NOVE GENERACIJE DA KORISTE NOVE TEHNOLOGIJE NA ZABAVAN NAČIN. BBC-JEV MOTO JE „IGRAJTE SE, PODELITE, KODIRAJTE I NOSITE“. NA PRIMER NAPIŠETE SVOJE IME I TO SE OCRTAVA NA EKRANU SA LED DIODAMA – TEHNOLOGIJA KOJU MOŽETE DA NOSITE OKO VRATA„, rekao nam je Džejms.

Da je ovakav projekat zahtevan govori i činjenica da se u izradi Micro:bit-a uključilo 17 zemalja i osam globalnih kompanija i instituta kao što su Samsung, Microsoft, Amazon, Python, Instituta za inženjering i tehnologiju iz Londona, ARM koji je bio zadužen za hardversko i softversko rešenje programa. Code club je doprineo stvaranju edukativnih predavanja. Posebno odeljenje Bluetooth grupe koje je dizajniralo tehnologiju povezivanja na principu štedljivog korišćenja energije.

  • Micro:bit jednostavno možete da povežete na držač za baterije u koji staju dve baterije od 1,5V

Izvor: www.microbit.co.uk

Kako sve Micro:Bit može biti koristan u nastavi?

‚‚POSTOJI MNOGO APLIKACIJA KOJE SE MOGU KORISTITI KROZ NASTAVNI PLAN U OSNOVNIM ŠKOLAMA, SREDNJIM ILI NA FAKULTETU. APLIKACIJE SU NAMENJENE RAZLIČITIM NIVOIMA ZNANJA, A NAJINTERESANTNIJE OD SVEGA JE ŠTO MOŽETE SAMI DA KREIRATE LEKCIJE ZA SVOJE UČENIKE I STUDENTE. ZA SADA SE MOGU NAĆI LEKCIJE O PROGRAMIRANJU, DIZAJNIRANJU I NAUCI, ALI SE TRUDIMO DA PROŠIRIMO BAZU NOVIM ZADACIMA.“

Pogledajte muzički projekat koji možete lako da programirate sami. Uz osnovno poznavanje nota i malo mašte, povežite Micro:bit sa zvučnicima i komponujte bez zadrške.

Koliko programiranje može biti zabavno?

‚‚UKOLIKO ŽELITE DA ZAINTERESUJETE NEKOG DA PROGRAMIRA UČINITE TO NA ŠTO ZABAVNIJI NAČIN. KAO PRVO, ZABAVA DOPRINOSI BOLJEM PAMĆENJU, A KAO DRUGO VEĆA JE VEROVATNOĆA DA ĆETE SE VRAĆATI PROGRAMIRANJU KOJE VAS ZABAVLJA. OSNOVNA IDEJA BBC-JEVOG MICRO:BIT-A BILA JE DA UKLJUČIMO VELIKI BROJ DECE I POKAŽEMO IM DA PROGRAMIRANJE JESTE ZABAVNO ZANIMANJE. POSTOJE PODACI KOJI UKAZUJU NA TO DA JE VEĆ SADA NEDOVOLJNO PROGRAMERA NA TRŽIŠTU RADA, A ZA DVADESET GODINA 60% POSLOVA ZAHTEVAĆE PROGRAMERSKE VEŠTINE“, zaključio je za Nauči.me Geret Džejms.

MICRO:BIT se može kupiti preko interneta za oko 18€ u svom osnovnom paketu. Dodatni senzori i Kitronik ploče omogućiće vam da MICRO:BIT postane ‚‚mozak“ Vašeg robota. Povežite ga i igrajte se bez prestanka. Budite kreativni i učenje neće biti zamorno jer, kada programirate prevlačenjem blokova u Microsoft PXT-u u delu za simulaciju odmah možete videti kako Vaš projekat napreduje.

Извор: www.kitronik.co.uk
Izvor: www.kitronik.co.uk

Na sličan način će 20-oro učenika iz Niša sa timom Nauči.me programirati robotića Andriju. Jednostavnim prevlačenjem blokova u Scratch-u naučiće da sastave svoj algoritam i pokrenu Edbot robota u željenu avanturu.

Uskoro kreću radionice u Deli centru, a koga je Andrija dočekao na aerodromu Konstantin Veliki pogledajte na sledećem snimku.

Autorka: Lovorka Janković