Petnica + Microsoft = Međunarodna letnja škola „Machine Learning“

Postoje mnoga dešavanja tokom leta kojima se studenti i ostali mladi raduju i već ih sada željno iščekuju. Većina njih tokom leta služe zabavi i odmoru, ali postoje i oni koji su posvećeni obrazovanju, a nama je jedna takva zanimljivost posebno privukla pažnju – Međunarodna letnja škola Machine Learning koju organizuju Istraživačka stanica Petnica i Microsoft razvojni centar u Srbiji.

Ovaj projekat škole mašinskog učenja je deo programskih aktivnosti Istraživačke stanice Petnica namenjene studentima osnovnih studija i postdiplomcima. Već pet godina IS Petnica organizuje različite letnje programe za studente iz oblasti astronomije, fizike, biologije, hemije, računarstva… 

Nauči.me tim je rešio da vam pruži što je moguće više informacija te da i svi nešto naučimo zajedno, pa smo porazgovarali sa Nikolom Božićem, zamenikom direktora za obrazovne programe Petnice.

16809321_1696402110658811_1998672169_n

Ovaj seminar je zamišljen kao vrlo intenzivan sa mnogo praktičnog rada u laboratorijama. Predavači su eminentni stručnjaci iz instituta, sa fakulteta i iz prestižnih kompanija, iz celog sveta… Šta studenti od njega mogu konkretno da očekuju?

„Sam seminar biće održan na engleskom jeziku i obuhvataće pre svega sticanje novih znanja i veština na polju mašinskog učenja, programiranja i računarstva. Program je zamišljen u vidu aktivnosti koje traju ceo dan, kombinujući kako teoriju, tako i praksu, da bi se učesnicima što više približila ova oblast. Ovo je prilika da se uči od najboljih predavača zemlje i sveta koje dovodi Microsoft, kao i da se proširi mreža poznanstava sa kolegama sa sličnim interesovanjima“, objasnio nam je Božić.

Petnica inače organizuje radionice namenjene studentima osnovnih studija i postdiplomcima, a kome je ovaj seminar namenjen?

„Ciljna grupa ove letnje škole mašinstva jesu studenti završnih godina osnovnih studija, master studenti i studenti doktorskih studija matematičkih i tehničkih profila. Poželjno je da imaju određeno znanje matematike i programiranja pre učestvovanja u samom kursu, jer tako će uspeti da svoje sposobnosti razviju i upotrebe na pravi način.“

17204548_1696402143992141_828891733_n

Šta se dobija učestvovanjem u jednom ovakvom programu?

„Kao i za sve druge programe u Petnici, i u ovoj školi se dobija kvalitetno i aktuelno znanje i prilika da se radi sa najboljima. Međutim, ovo podrazumeva i konkretno usmeravanje na samo mašinsko učenje, koje kombinuje tehnike programiranja za izvlačenje pravilnosti iz postojećih podataka, namenjene samostalnom pravljenju kompleksnih programa koji zatim „zaključuju“ i predviđaju iz podataka koji do sad nisu bili poznati“, zaključio je Božić.

A šta ovo zapravo znači? Znači da će polaznici moći da razvijaju programe koji prepoznaju upečatljive crte lica sa fotografija, odrede pismo na osnovu slike teksta ili da, recimo, sami konstruišu veštačke fotografije, kao i još mnogo toga drugog.

Letnja škola Machine Learning održaće se od 21. do 30. jula 2017. godine, a rok za prijave završava se 13. marta

Suština samog seminara jasno se vidi u njihovom sloganu: uz mašinsko učenje do inovacija. Već sada željno iščekujemo da upravo to vidimo i na delu, pomno prateći razvitak i realizaciju programa. Ono što znamo da ćemo zateći na kraju jeste grupa studenata koja će biti za korak bliža neverovatnim uspesima i o čijim ćemo dostignućima tek imati priliku da pišemo!

Autorka: Olivera Mitić