Izložba fotografija napravljenih tokom Škole fotografije Davorina Dinića

Ekipa fotogragfa krenula u pohod

Škola fotografije Davorina Dinića, održana je u toku protekla dva meseca u UNBOX Habu, a završiće se javnom izložbom fotografija u RADIO Cafe-u, u Nišu. Izložene fotografije biće one najbolje koje su nastale u toku kursa.

Čuveni niški fotograf i aktivista, Davorin Dinić, sa svojim asistentima u UNBOX Habu kreirao je poseban kurs koji obuhvata sve: od osnova podešavanja fotoaparata, preko studijske fotografije, do tehnika obrade slika na računaru.

Jedan od Davorinovih asistenata, Veljko Janković, opisao je tok kursa fotografije sledećim rečima: „Polaznici kursa su se upoznali sa osnovnim funkcijama fotoaparata, kao i sa ‘svetim trojstvom’ fotografije, gde spadaju: ISO, blenda i ekspozicija. Takođe, učesnici su dobili smernice za korišćenje osnovnih pravila u fotografiji. Imali smo priliku da fotografišemo u studijskom okruženju, ali i na terenu sa prirodnim osvetljenjem.”

Drugi asistent, Milena Petrović, koju možete videti u kratkom filmu ispod, navodi: „Entuzijazam i ambicija samih učesnika jeste ključ uspešnog kursa. S obzirom na to da smo po najvećoj zimi bili uporni i ostali dugo na terenskom zadatku, možemo reći da su radionice prošle u najboljem mogućem redu.”

Pitali smo jednu od učesnica kursa da sa nama podeli svoje utiske i opiše novo iskustvo:

„Krenula sam na ovaj kurs samo kao ljubitelj fotografije sa namerom da nesto naučim o samom procesu fotografisanja. Grupa je bila raznolika, od potpunih amatera poput mene do ljudi koji se već neko vreme bave fotografijom, ali čini mi se da smo se svi baš fino uklopili. Mislim da smo dosta toga naučili, a Davorin je pokazao da ne samo da je sjajan glumac i fotograf već i odličan predavač”, rekla nam je Tamara Petković i dodala da će školu fotografije pamtiti kao jedno sjajno iskustvo.

Evo šta o prvom ciklusu škole fotografije koja će se uskoro možda pretvoriti i u klub fotografa i ljubitelja fotografije u Nišu kaže sam autor kursa:

Ideja iza ovog umetničko-obrazovnog poduhvata je bila da pokušam da fotografskim entuzijastima i početnicima olakšam put ka formiranju njihovog autentničnog kreativnog izraza. Učili smo o tehničkim karakteristikama fotografije, ali i o ideji koja stoji u osnovi svakog kreativnog rada. Na taj način, nadam se, demistifikovali smo fotografiju i otvorili jedan novi razvojni put za svakog polaznika.

Od upoznavanja sa fotoaparatom, preko ideje, kompozicije, svetla došli do krajnje obrade i postprodukcije i time zaokružili vremensku liniju nastajanja jedne fotografije.


Tokom rada, polaznici su imali priliku da nauče dosta, ne samo o teoriji fotografije već i da se oprobaju u praktičnom radu. Imali su priliku da fotografišu jednu pozorišnu predstavu u nastajanju, oprobali su se u studijskom fotografisanju gde su za modele imali kostimirane glumce. Radili smo urbanu i pejzažnu fotografiju na terenu i učili od uspešnih gostujućih predavača koji su sa sobom doneli raznovrsnost u pristupu fotografiji, što smatram veoma dragocenim u procesu učenja.


Želja mi je bila da ova škola fotografije bude zdrava osnova na kojoj će oni, koristeći stečena znanja, moći da nastave izgradnju svog umetničkog intergriteta i jednoga dana sebe nazvati pravim fotografima iako bi se sudeći po fotografijama koje su nastale tokom ove škole, ta titula već itekako mogla s ponosom nadenuti svakome od njih.

UČESNICI KURSA SU TOKOM UČENJA PRAVILI IZVANREDNE FOTOGRAFIJE KOJE ĆE BITI IZLOŽENE U NEDELJU 23. DECEMBRA 2018. U RADIO CAFE-U, U NIŠU. OVOM PRILIKOM POZIVAMO NIŠLIJE I SVE LJUBITELJE FOTOGRAFIJE DA NAM SE PRIDRUŽE NA OVOM INSPIRATIVNOM DOGAĐAJU koji počinje u 18 časova!