Projekat: Klan čitalaca

Klan čitalaca / Pixabay

Projekat Klan čitalaca nastao je kao odgovor na problem veštine čitanja i prateću društvenu izolovanost kod finske dece. Premda se sistemi školstva u Finskoj zasnivaju na jednakosti, ovaj problem predstavljao je barijeru između srednjeg i visokog obrazovanja u ovoj zemlji, pa je stoga morao biti rešen u što kraćem roku.

Prema podacima PISA anketa koje su rađene u toku 12 godina (od 2000. do 2012. godine), veština čitanja kod dece u Finskoj drastično je opala u poređenju sa drugim OECD zemljama. U međuvremenu, formiran je jaz između veštine čitanja kod dečaka i kod devojčica. Ovakvi podaci ukazuju na moguće asocijalno ponašanje i društvenu izolovanost.

Usled ovog problema, rodna razlika formira se već u osnovnoj školi. Do devete godine devojčice već godinu i po prednjače u pogledu veštine čitanja u odnosu na dečake. Iako rezultati PISA ankete iz 2015. godine pokazuju lagani skok, ni to nije dovoljno obzirom da svako deseto dete ne dostiže nivo kvalitetnog čitanja koji je potreban za visoko obrazovanje.

Rezultati PISA anketa takođe upućuju na to da su najniže veštine čitanja zabeležene kod dece koja su u socijalno ugroženim porodicama. Znajući da sposobnost čitanja predstavlja fundamentalni korak na putu obrazovanja i zaposlenja, došlo se do zaključka da se ovaj problem može preneti na potomke. Ovakav scenario bi značajno doprineo klasnoj raspodeli, a to Finci svakako žele da izbegnu.

Dobre veštine čitanja su ključ aktivnog učenja, a ovakve ljude prate i dobre socijalne veštine tokom života.

Ciljna grupa projekta Klan čitalaca ubraja sve osnovne škole u Finskoj, a u uži fokus spadaju deca uzrasta 3 do 4 godine i stariji dečaci. Implementacija ovog projekta izvršena je tokom prethodne i tekuće godine.

Projekat Čitački klan podeljen je u dve faze

Prva faza je počela u jeseni 2017. godine, škole su učestvovale u takmičenjima unapređenja svoje školske biblioteke, a najbolje ideje bile su nagrađene. Novac od nagrade prvenstveno je iskorišćen za nabavku novih knjiga. Međutim, škole su takođe uložile veliki trud na dizajn enterijera biblioteke kako bi prostor mogao biti funkcionalan i za nedeljne sastanke.

Biblioteka / Pixabay

U proleće 2018. godine, otpočela je druga faza. Tokom ove faze škole su mogle naručiti book club paket koji sadrži oko 50 knjiga, a pored toga i pedagoški materijal za predavače.

Rezultati projekta Klan čitlaca

Prema najnovijem izveštaju finske neprofitne organizacije za autorska prava „Kopisto”, tokom ovog dvogodišnjeg projekta potrošeno je oko 2.000.000€ na školske biblioteke i potrebne knjige. Projekat je uspešno realizovan, a to se najviše videlo po velikoj zainteresovanosti dece i mladih za čitanje, kao i po značajno većem protoku ljudi u školske biblioteke.

Super efikasno učenje / Unbox.rs

Svesni ovog problema, koji je u Srbiji mnogo veći nego u Finskoj, pripremili smo kurs pod nazivom Super efikasno učenje. U okviru ovog, trenutno besplatnog, kursa jedna od radionica nosiće naziv Veština čitanja — sve vrste čitanja. Predavač i jedan od osnivača NVO „Nauči me”, Milan Petrović, dugogodišnji je edukator u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja i spreman je da nauči mlade kako da uče!

Vaše prijave možete slati OVDE do 8. januara 2019. godine, a kurs će početi 12. januara, nakon finalne selekcije kandidata. Srećno!

Izvor: SKR Annual report