Republički zimski seminar: Tradicija u digitalnim vodama

Prošle godine udruženje Nauči me i Društvo za srpski jezik i književnost Srbije su uspešno organizovali 62. Republički zimski seminar, koji se nakon 61 godinu tradicije prvi put održao u onlajn formatu. Ovaj seminar se organizuje za preko 1000 nastavnika i profesora srpskog jezika i književnosti i zbog svoje duge tradicije održavanja, radujemo se što smo zajedno zakoračili u digitalni svet.

Prilikom realizacije seminara fokus nam je bio na četiri ključne stavke: koncept (kako organizovati seminar u onlajn formatu), infrastruktura (platforma na kojoj će se seminar realizovati), realizacija (snimanje unapred pripremljenih videa, montaža, radionice) i podrška (kako za učesnike seminara, tako i za govornike). Seminar je i u onlajn formatu pretilo 1000 učesnika, ali ovog puta iz svoga doma, stoga smo se mi potrudili da im ovo iskustvo bude podjednako značajno kao da su bili prisutni uživo. Sva planirana predavanja su snimljena unapred, napravljena je centralna platforma preko koje su učesnici pratili seminar i ostavljali komentare koji su bili moderirani, a takođe je i formirana pričaonica u kojoj su učesnici mogli „virtuelno da ispijaju kafe” tokom seminara. Učesnici su ovim putem mogli da budu u konstantnoj komunikaciji sa predavačima, radioničarima i drugim učesnicima.

Ono što je za nas kao organizaciju bilo od posebnog značaja u vezi s ovim projektom, jeste činjenica da smo omogućili brzu i preciznu reakciju u vidu tehničke podrške svim učesnicima. Čak i usled tehničkih problema koji su se desili zbog prisustva velikog broja korisnika, uspeli smo da ih suzbijemo zahvaljujući smirenosti, znanju i iskustvu članova našeg tima i divnih ljudi sa kojima sarađujemo. Verujemo da smo ovim postigli da mnogim nastavnicima vratimo veru u korišćenje digitalne tehnologije i ohrabrili smo ih da uz malu pomoć i sami otkriju šta se nalazi u digitalnim vodama.

Godinu dana kasnije, ponosni smo na Društvo za srpski jezik i književnost Srbije što su uz minimalne izmene i bez naše pomoći uspeli da implementiraju jedan ovako značajan onlajn seminar i što kroz moderne pristupe održavaju svoju tradiciju. Takođe smo im zahvalni što su nam ukazali poverenje da na ovaj načine doprinesemo poboljšanju obrazovnog procesa u Srbiji.