#CodeRobotić: Robot za programiranje stigao iz Engleske u Niš!

Osnovci od 5. do 8. razreda iz škola u Nišu dobili su sjajnu priliku da uče programiranje na robotima koji su stigli iz Engleske! Poslednje nedelje januara upravo je jedan od dva robota bio predstavljen mnogobrojnoj publici od strane organizacije „Nauči me„, koja vodi ovaj projekat, i partnera iz Rotary klubova u Nišu, uz podršku sponzora kompanije „Future Forward“ i Opštine „Medijana„.

#CodeRobotić kickOff Deli

Jedino što vam je potrebno za ovaj kurs je snažna motivacija. Nije potrebno imati nikakvo predznanje iz programiranja„, rekao je koordinator projekta i profesor Milan Petrović, i dodao: „Deca će raditi na skretch-u, programskom jeziku koji ima već gotove naredbe, koje se prevlačenjem slažu u algoritam. To je jedan od 3 programska jezika na kojima se može programirati, što potvrdjuje veliki broj funkcija robota, na kojima, očigledno, mogu vežbati kako predškolci, tako i studenti.“

PRIJAVE SU OTVORENE! Vaš robot i prijava vas čekaju OVDE!

Nikola Pejović, iz Rotary kluba Niš Centar, istakao je koliko je značajno za decu da nauče da razmišljaju algoritamski, i o tome kako je ovaj način učenja jako popularan u razvijenim zemljama.

U Deli centru se našao veliki broj kako roditelja i profesora tako i zainteresovanih mlađih gostiju, koji su pokazali veliku zainteresovanost za inovativan kurs poput ovog. Očigledno je da deca žude za otkrivanjem svojih veština, interesovanja, pa čak i samo nečega što do sada nisu probali, i zato je cela ova priča i pokrenuta – kao mogućnost za njih da budu deo inovativnog obrazovnog projekta gde će, uz puno druženja i zabave, dosta i naučiti, a možda i pronaći sebe u programiranju kao nekoj kasnijoj profesiji.

#CodeRobotić kickOff Deli

„Jako nam je žao što pored tolikog broja zainteresovanih učenika, imamo mesta za samo 20. Nadamo se da ćemo već u septembru ovaj kurs ponoviti, i moguće je da ćemo organizovati isti i za mlađe osnovce, kao i za gimnazijalce„, istakao je Milan.

* Kako je cela priča počela i šta to radi kompanija iz Engleske koja je napravila ovog edbota? *

“Biti učesnik na jednom ovakvom projektu je zaista privilegija, s obzirom na činjenicu da se ne može baš često naići na robota, a još se ređe ukazuje prilika da se na istom i uči. Želja da budemo drugačiji i inovativni nas i pokreće da svoje ciljeve ostvarimo, i voleli bismo da motivaciju za učenje proširimo na sve ljude oko nas“, pričaju nam članovi organizacije „Nauči me“, koji takođe kažu da sa velikim entuzijazmom prihvataju nove lekcije, a zatim stečeno znanje dele dalje, u duhu naziva same organizacije.

#CodeRobotić kickOff Deli

Ono što je tako posebno kod robota je njegova fleksibilnost. Naime, ima 16 zglobova, što pruža mogućnost oponašanja većine ljudskih pokreta. Osim toga što je idealan za edukaciju, interesantan je i za gledanje! Profesori informatike i volonteri na ovom projektu napravili su i specijalnu koreografiju za robota za njegovo premijerno predstavljanje koji je naišao na veliko oduševljenje svih prisutnih. Takođe, kao dodatnu motivaciju, Opština „Medijana“ obezbedila je tablete za 10 najboljih sa kursa, a spomenute su i ekskurzije iznenađenja za sve učesnike.

Delić atmosfere sa promotivnog događaja u Deli centru možete pogledati OVDE.

Prijave za učenike su već otvorene, a traju do 10. februara. Online prijavu možete naći OVDE, a sve vesti o ovom ali i drugim projektima i vestima koje su u vezi sa inovativnim pristupim u obrazovanju i nauci, možete naći na Fejsbuk stranici organizacije „Nauči me“.