Brave New Media forum 2018.

Brave New Media forum organizovan od strane DW Akademije i OSCE Mission to Serbia, održan je 30. i 31. oktobra, kao završna aktivnost projekta Mladi mediji — mediji za mlade i sa mladima.

Forum je okupio preko tri stotine učesnika iz 12 različitih zemalja, koji su u periodu od dva dana imali priliku da razgovaraju o stranim i domaćim medijima, edukativnim sajtovima, etici u novinarstvu, ali i o društvenoj odgovornosti novinara.

Uvodne reči Klausa Dahmana o projektima DW Akademije, koji se bave razvojem medija i pruženjem podrške mladim novinarima, otvorile su konferenciju. U toku ove godine posebno su bila istaknuta dva projekta: Youthvibes.rs i Hexatorm, u okviru kojih je tinejdžerima pružena mogućnost i podrška pri stvaranju medijskih sadržaja.

Osnivači Youthvibes portala za tinejdžere, Jovana Jović i Vanja Joksimović, opisale su kako je izgledao početak njihovog bavljenja novinarstvom, sa kojim problemima i izazovima su se suočavale i šta je potrebno jednom mladom novinaru da bi opstao svetu novinarstva.

“Mladi su budućnost, a da bi jednog dana od njih nastali uspešni ljudi i izvrsni novinari potrebno je posvetiti im pažnju i redovno raditi sa njima”, kaže Jovana.

Fotografija: Marija Erdelji/DW

Na panelu TEEN SPIRIT Jovani su se pridružili novinari Zapadnog Balkana, te su zajedno diskutovali o tradicionalnim medijima i o tome kako i stariji mogu učiti od mlađih. Svet se oko nas razvija, samim tim, što se tiče stila pisanja i generalno bavljenjem novinarstvom mlađe generacije se razlikuju od starijih. Ali jedno ostaje isto, a to je održavanje vlastite autentičnosti.

Pored toga, Savet za štampu predstavio je Kodeks novinara Srbije kao jednu važnu medijsku temu. Naglasili su koliko često maloletnici postaju žrtve žute štampe i istakli da broj prekršaja Kodeksa raste iz godine u godinu za pojedine dnevne listove.

Konferencija je završena panelom ARE YOU WITH ME gde su panelisti pojasnili u kojoj meri žuta štampa i medijska etika idu zajedno. Problemi sa kojima se novinari često suočavaju su nepoštovanje etike u novinarstvu uz odsustvo osećaja društvene odgovornosti. Panelisti su se na kraju složili da je žuta štampa namenjena više zabavi nego edukaciji.

Po reakcijama prisutnih moglo se zaključiti da je Brave New Media forum ispunio očekivanja publike i uspeo da edukuje prisutne na pravi način. Mladi su na kraju izrazili zahvalnost organizatorima događaja i panelistima na podeljenom znanju i iskustvu.

Fotografije: Marija Erdelji/DW