HEI škole | Predškolsko obrazovanje

HEI škola

Rad i motivacija dece da se posvete školskim obavezama, kao i samom učenju nije laka. Vrlo je važno da se mališanima od prvih godina života predstavi zanimljiv, interaktivan način usvajanja novih znanja, i tako im se pruži pomoć u njihovom odrastanju i daljem školovanju.

Da li ste razmišljali kako bismo ovo mogli da sprovedemo u delo, da bi taj važan period života otpočeli na ne tako traumatičan način kakvim ga oni uglavnom vide? Da li ste nekad čuli za HEI škole? Njihov posao je upravo ovakav. U nastavku ćemo se ukratko pozabaviti ciljem ove organizacije, čemu ona zapravo služi i da li smo na pragu otvaranja ovakve škole u Srbiji.

Šta predstavljaju HEI (Higher Education Institution) škole?

Internacionalne škole u Helsinkiju (HEI) osnovane su od strane Univerziteta u Helsinkiju i iskusnih stručnjaka za obrazovanje i dizajn. Njihov cilj je da zadovolje ogromnu potrebu i interesovanje za ranim, predškolskim obrazovanjem prema finskom modelu istog, te da ga time prošire na ostale zemlje sveta.

U HEI školama se pri učenju kombinuju dečija razigranost, radoznalost i sloboda pri istraživanju.

Deca učenju najlakše pristupaju kroz igru. Brojne studije pokazuju da mnogi steknu akademsko obrazovanje ukoliko imaju ovakav pristup gradivu od malena.

Foto: helsinki.fi

HEI škole su svrstane među 100 obrazovnih programa širom sveta kao jedne koje zasigurno najviše inspirišu i motivišu mlade da od malih nogu otpočnu rad na sebi. Za ovaj status HEI škola, zaslužna je organizacija HundrED, čiji je cilj prezentovanje najboljih K-12 projekata, bitnih za unapređivanje obrazovanja na globalnom nivou.

HEI škole izvan granica Finske

HEI škole su izabrane za jedne od najboljih, upravo zbog svog holističkog pristupa ranom dečijem obrazovanju, kombinujući sve elemente potrebne za bogaćenje mladih umova: istraživački model sa jasnim licenciranim paketom koji se sastoji od nastavnog plana, modula za obuku nastavnika, koncepcije prostornog dizajna i podrške samog rukovodioca.

Iz svoje kolevke, Finske, HEI škole su se proširile i otvorile vrata mnogim zemljama sveta, a dosta projekata se tek očekuje. Čengdu i Šangaj su gradovi koji će otvoriti nove škole u Kini, u jesen 2019. godine. One će ovim proširiti svoju edukaciju na još dve značajne lokacije. Do tada će jedini centri biti Guangdžou i Baotou (prva osnovana HEI škola u Kini).

Zemlja koja će sledeća plasirati i predstaviti javnosti HEI škole i njihov školski sistem jeste Australija. Veliko otvaranje održaće se u Melburnu već u januaru iduće godine. Potrebno nastavničko osoblje, u ulozi mentora, pomoći će svojim kolegama kao i roditeljima mališana u dalekoj Australiji da što brže usvoje metodiku i način rada novog obrazovnog sistema.

HEI škole u Srbiji?

Model HEI škola je stvoren kao funkcionalan u bilo kom delu sveta, dajući mogućnost svakom detetu da dobije kvalitetno obrazovanje još od samog detinjstva. U Srbiji ovakav model još uvek nije usvojen, ali se veoma brzo širi u mnogim naprednim zemljama sveta. Kada bismo malo više pažnje posvetili samom obrazovnom sistemu u Srbiji, možda bi ovakav projekat bio pokrenut i kod nas. Svakako, HEI škole su ipak vredne svakog pomena.

Izvor: Helsinki International Schools