Baš čas – igra kartama za nastavnike i sve one koji se tako osećaju!

Kreativni nastavnici, vi koji to već jeste i vi koji želite da takvi postanete – najzad imamo nešto za vas! Da li ste spremni za igru?

Pre svega, da vas nešto pitamo:

Da li ste se već umorili od ponavljanja jednog istog gradiva?

Da li je zabavnije i bolje samo predavati lekcije ili da zajedno sa učenicima rešavati probleme?

Da li ste dosad pitali učenike šta bi oni više voleli? 

Šta je najbolji pristup u koji verujete i koliko ste sigurni u to da on prenosi funkcionalna znanja?,

Verovali ili ne, moguće je kroz igru postati inovativniji i bolji nastavnik, povezati se sa kolegama i učenicima i, zašto ne, rasplamsati onaj žar s kojim ste prvi put ušli u učionicu. Igra za nastavnike “BAŠ Čas” upravo tome služi! Izvucite prvu kartu! 😉

O čemu se radi?

Naš tim u organizaciji Nauči me veruje u inovacije i ovom prilikom usmerio se na rad sa nastavnicima. Posle dosta rada sa nastavnicima u okviru emisije #ZnanjeDaNeBaguje, a uključujući iskustva koja smo stekli radeći na Priručniku za projektnu nastavu i nastavu na daljinu, zaključili smo da je potrebno jedno zabavno, ali opet efektivno sredstvo koje će pomoći i nastavnicima da se povežu i da razmišljaju na drugačiji način, povezujući znanja iz različitih predmeta, koristeći resurse iz svoje okoline kako bi proces učenja učinili zanimljivim i interaktivnim. Uz podršku Ambasade SAD-a, odlučili smo da se orijentišemo na igru koja će sa našim Priručnikom za podučavanje i učenje u 21. veku biti od koristi nastavnicima koji žele da unaprede svoj način rada. Tako je nastala igra u kartama za nastavnike BAŠ čas!

Kako se zapravo igra?

Prvi deo – delimo karte i osmišljamo “Blanko kartu”

Svaki igrač dobija i jednu takozvanu „blanko kartu“ koja je prazna i koja predstavlja vaš predmet, oblast ili konkretnu nastavnu jedinicu sa kojom krećete u igru. Špil se meša, kao u svakoj igri sa kartama, karte se dele igračima, a ostatak špila stavlja se na sredinu stola. Nakon što svako osmisli sadržaj svoje blanko karte, stavljate je na sto da je svi ostali igrači vide i igra može da počne.

Igramo kao tim koji deli izazove

Igru počinje prvi igrač tako što jednu od karata u ruci daje nekom drugom igraču za stolom, kako bi mu upotpunio čas. Špil sadrži četiri vrste karata:

  1. Karte predmeta koji se koreliraju sa predmetom sa Blanko karte,
  2. Kartu aktivnosti koja sadrži moderne i izazovne metode rada koje koristite da realizujete čas,
  3. Karte podrške koja će vam pomoći da realizujete svoj čas i
  4. Karte izazova koje će dodatno zakomplikovati čas nekim izazovomo.

Igra traje dok svi ne dobiju pred sobom po jednu od svake vrste karata. Dodatne karte se izvlače iz špila na stolu, i ne mogu se zameljivati što stvara ogroman broj zanimljivih kombinacija za časove koje treba osmisliti. Ono što broj kombinacija čini praktično beskonačim ipak nije u kartama, već u iskustvu igranja i onome što igrači donose za sto. Svaka kombinacija može se osmisliti i rešiti drugačije na čas, ali to je već deo sledeće faze igranja.

Smišljamo svoj BAŠ Čas

Nakon što je svaki igrač dobio sve potrebne elemente časa, počinje planiranje. Vreme je ograničeno na 5 minuta, tako da onaj koji prvi završi ima malu prednost. Pred vama problem: kako da osmislite i realizujete jedan čas koji su vam dodelile kolege dajući vam karte? Svoje ideje igrači obično zapisuju, često pomažu jedni drugima i tu magija BAŠ Čas karti počinje. 

Na primerima se najbolje uči!

Mi smo igru već testirali u onlajn fokus grupama sa nastvnicima različitih predmeta iz cele Srbije. Organizovali smo i prvi turnir u kolektivu Osnovne škole „Ivo Andrić“ u Rakovici i dobili neverovatne časove koje će u narednom periodu verovatno realizovati sa svojim učenicima! 

Kako da i vi doživite magiju BAŠ Čas karti?

Planiramo da BAŠ Čas karte registrujemo kao seminar za nastavnike. Trenutno smo u fazi osmišljanja crowdfunding kampanje kojom nameravamo da popularizujemo igru. Javite nam se putem imejla i raspitajte se o seminaru u vašem gradu ili nam pomozite da dođemo u kontakt sa vašom školom i možda organizujemo turnir u igri BAŠ Čas popunjavanjem prijavnog formulara.